Een enorme Chinese telescoop heeft een mysterieus radiosignaal vanuit de diepe ruimte opgevangen - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Een enorme Chinese telescoop heeft een…
Het hebben van een hond in huis kan de gezondheid en kwaliteit van leven verbeteren: dat onthult een wetenschappelijk onderzoek Elke arts moet twee uur natuur per week voorschrijven: een onderzoek legt uit waarom

Een enorme Chinese telescoop heeft een mysterieus radiosignaal vanuit de diepe ruimte opgevangen

Door Janine
1.840
Advertisement

Signalen uit de ruimte die nog niet geclassificeerd zijn? Het is geen sciencefictionfilm, maar het aantal herhaalde fenomenen dat de afgelopen jaren de Five Hundred Meter Aperture Spherical Telescope (FAST) heeft verzameld en geanalyseerd, een indrukwekkende radiotelescoop die aanwezig is in China, die precies een openingsradius van ongeveer 500 meter heeft.  De mysterieuze signalen vanuit de ruimte die hij ontvangt, openen vele horizonten voor de toekomstige studie van astrofysica.

foto: Defense.gov

De signalen die sinds minstens 7 jaar met intermitterende maar geleidelijk nauwkeurige frequentie arriveren bij de grote Chinese telescoop worden "snelle radioflitsen" of FRB ("Frequent Radio Bursts") genoemd, echte "uitbarstingen" van energie die rechtstreeks op aarde aankomen vanuit de diepe ruimte. De oorsprong en oorzaak van deze radiosignalen is nog onbekend, hoewel de eerste van deze energiepulsen in 2012 werd opgenomen door de krachtige Arecibo-telescoop in Puerto Rico. Sindsdien is deze specifieke FRB frequent herhaald, tot 3 september 2019, toen de Chinese FAST het recordaantal “ontladingen" van energie registreerde dat werd ontvangen van het signaal dat nu is omgedoopt tot "FRB 121102": 20 radio-explosies werden in de dagen ervoor voorafgegaan door tientallen impulsen van hetzelfde type.

foto: Wikimedia

Wetenschappers willen benadrukken dat deze FRB's ongeveer 3 miljard lichtjaren in het heelal hebben gereisd om het aardoppervlak te bereiken, hoewel oorzaak en oorsprong nog steeds onduidelijk zijn: sommige studies bevestigen de theorie dat ze afkomstig kunnen zijn uit gedesintegreerde delen van neutronensterren, anderen geloven dat hun oorsprong kan worden veroorzaakt door de vorming van zwarte gaten in de ruimte.

Het feit is dat de analyse en daaropvolgende studie van deze radiofenomenen rechtstreeks vanuit de diepe ruimte nieuwe wegen zou kunnen openen voor het zoeken naar fysieke fenomenen in de diepe ruimte om het universum dat ons omringt en de functie van de planeet Aarde waarin we leven beter te begrijpen.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt