Een ecologisch houten paneel ontwikkeld dat in staat is om huiselijke omgevingen kosteloos te verkoelen

Janine image
door Janine

09 Juni 2019

Een ecologisch houten paneel ontwikkeld dat in staat is om huiselijke omgevingen kosteloos te verkoelen
Advertisement

Een nieuw en revolutionair onderzoek komt rechtstreeks uit de Verenigde Staten, met de ontwikkeling van een innovatief materiaal op basis van hout dat in staat is om de wanden en plafonds van onze huizen thermisch te isoleren. Het is een uitvinding die ecologisch duurzaam is en die ons in staat zal stellen om veel elektriciteit te besparen dankzij het vermogen om warmte uit gebouwen te "verdrijven". Zouden we afscheid kunnen nemen van die goede oude airconditioner?

Het “cooling wood”, oftewel verkoelend hout, zoals de ontwerpers het hebben genoemd, zou een meer dan geldig alternatief kunnen zijn.

via University of Maryland

Advertisement
University of Maryland

University of Maryland

De eigenschappen van dit verkoelende hout zijn verrassend: het is bestendiger dan staal, het kan veel meer gewicht dragen dan traditioneel hout. Om zo'n buitengewoon resultaat te bereiken, hebben wetenschappers zich geconcentreerd op de natuurlijke nanostructuren van cellulose, oftewel op die door bomen gebruikte leidingen voor de doorgang van water en voedingsstoffen die nodig zijn voor plantengroei. Dergelijk onderzoek op deze leidingen heeft geleid tot de ontwikkeling van een materiaal met optische eigenschappen die zonnestraling reflecteren.

Advertisement
Science

Science

Om het witte effect te verkrijgen, moesten de onderzoekers de lignine verwijderen, het polymeer dat het materiaal typisch bruin en resistent maakt, waardoor een vrijwel wit hout ontstaat dat bestaat uit cellulose nanovezels. De vezels werden vervolgens opnieuw samengeperst om het hout zijn oorspronkelijke weerstand te geven, terwijl een super hydrofobe verbinding werd toegevoegd om het eindproduct waterafstotend te maken.

Deze revolutionaire “verkoelende hout" -panelen kunnen op grote schaal worden gebruikt op gebouwen die het meest worden blootgesteld aan de zon, waardoor overmatige hitte in huizen wordt verwijderd.

Advertisement