Denemarken verbiedt het gebruik van dieren in circussen en koopt de laatste 4 overgebleven olifanten om ze vrij te laten

Janine image
door Janine

19 September 2019

Denemarken verbiedt het gebruik van dieren in circussen en koopt de laatste 4 overgebleven olifanten om ze vrij te laten
Advertisement

De dieren die in circusshows worden gebruikt, dat is bekend, leven hun leven lang in een kooi, met ontberingen en mishandeling. Zelfs in circussen waar geen geweld voorkomt, leven dieren een bestaan dat weinig van doen heeft met hoe hun soortgenoten in de natuur leven. Gelukkig zijn er tot op heden veel landen die maatregelen hebben genomen om dergelijke onrechtvaardigheden tegen andere levende wezens te proberen te beperken en uiteindelijk helemaal af te schaffen. Denemarken was bijvoorbeeld een van die landen waar het gebruik van circusdieren beperkt maar niet volledig was verboden. Nu lijkt een nieuw initiatief de kaarten op tafel te veranderen.

via PBS

Advertisement
Wikipedia / Daderot

Wikipedia / Daderot

Tegen het einde van 2019 lijkt het erop dat Denemarken het gebruik van dieren in circussen definitief zal afschaffen. Goed nieuws voor al die verenigingen die zich inzetten voor het verdedigen van de rechten van dieren en voor al diegenen die om het lot van andere levende wezens geven. Als eerste maatregel heeft de Deense staat 11 miljoen kronen (1,6 miljoen dollar) geïnvesteerd in de aankoop van de laatste 4 circusolifanten die nog in het land zijn achtergebleven. De vier olifanten - respectievelijk Ramboline, Lara, Djunga en Jenny - werden vrijgelaten, met de bedoeling ze over te brengen naar een omgeving die meer geschikt is voor hen.

Advertisement
Flickr / Laura LaRose

Flickr / Laura LaRose

De aankondiging werd gedaan door Mogens Jensen, de Deense minister van voedselvoorziening, die eraan toevoegde dat er nog altijd geen onmiddellijke plannen zijn voor de vier olifanten. De dierenbeschermingsorganisatie in Denemarken coördineert hun overdracht naar een voor hen geschiktere bestemming en zorgt voor hun behandeling. Volgens  PETA waren er medio 2019 slechts 26 landen die het gebruik van dieren in circussen verboden, waaronder: Oostenrijk, Bolivia, Kroatië, Singapore, Colombia, Mexico, Paraguay, Peru en Schotland.

Er is nog veel te doen op dit gebied, maar veel landen hebben al de eerste stappen gezet in de richting van een wereld zonder dierenmishandeling in circussen.

Advertisement