Goed nieuws voor de Bengaalse tijger die met uitsterven wordt bedreigd: in India zijn 11 welpen geboren

Janine image
door Janine

01 December 2019

Goed nieuws voor de Bengaalse tijger die met uitsterven wordt bedreigd: in India zijn 11 welpen geboren
Advertisement

Uit India komt goed nieuws: 11 zeldzame Bengaalse tijgerwelpen (Panthera tigris tigris) zijn waargenomen in het Panna Tigers Reservaat, in het toevluchtsoord van Nauradehi en in dat van Rapatani. De koningin van de jungle loopt helaas het risico uit te sterven, omdat de exemplaren blijven dalen. Het nieuws van nieuwe welpen verhoogt daarom het moreel en de hoop deze prachtige katachtigen te beschermen, die worden bedreigd door stropers.

via Iflscience

Advertisement
Wikimedia / Hafiz Issadeen

Wikimedia / Hafiz Issadeen

Alleen al in 2019, sinds het begin van het jaar, zijn 14 exemplaren gedood in de staat Madhya Pradesh, een centrale regio van India, rijk aan vegetatie. Nu zijn, in dezelfde staat, 11 Bengaalse tijgerwelpen waargenomen in 3 verschillende natuurreservaten - geweldig nieuws omdat de soort met uitsterven wordt bedreigd: het is geclassificeerd met EN-code (endangered) op de Rode Lijst van de Internationale Unie voor het behoud van de natuur, IUCN. Vijf van de welpen werden gezien in het Panna Tigers Reserve, drie in het toevluchtsoord van Nauradehi en nog eens drie in het toevluchtsoord van Rapatani.

Advertisement
Needpix

Needpix

De drie welpen die in de opvang van Nauradehi zijn geboren, komen na een zeer lange tijd als eerste ter wereld en daarom zijn gewapende bewakers geplaatst om deze zeldzame exemplaren te beschermen. Helaas is er een grote vraag op de Aziatische zwarte markt en om deze reden worden de prachtige katachtigen voortdurend bedreigd door stropers.

De geboorten in het Reservaat Panna zijn ongelooflijk goed nieuws en een feestelijke gelegenheid: nogmaals vanwege stropers werd de hele tijgerpopulatie jaren geleden uitgeroeid. De laatste exemplaren die nog in leven waren, waren al te oud om te reproduceren en in 2009 stierf het allerlaatste levende exemplaar. Langzaam, dankzij de herintroductieprogramma's, werd het aantal exemplaren op 47 gebracht.

Wikimedia / Keven Law

Wikimedia / Keven Law

De laatste telling in 2014 in India heeft de aanwezigheid van 2.226 tijgers bepaald - vandaag is die schatting hoger en er wordt berekend dat er op dit moment ongeveer zeshonderd meer zijn.

Goed nieuws!

Advertisement