Geboortegolf van olifanten in Kenia dankzij de overvloed aan regen: er zijn minstens 170 nieuwe olifantjes

Janine image
door Janine

28 Augustus 2020

Geboortegolf van olifanten in Kenia dankzij de overvloed aan regen: er zijn minstens 170 nieuwe olifantjes
Advertisement

In Kenia, met name in Amboseli National Park, nabij de hellingen van de Kilimanjaro, is een prachtige gebeurtenis geregistreerd, iets wat lange tijd niet is gebeurd. 170 babyolifanten werden geboren, wat een ware geboortegolf veroorzaakte! Het kleine "wonder" lijkt voornamelijk te wijten te zijn aan twee factoren: de overvloed aan regen in de afgelopen jaren en de tijdelijke maar abrupte afname van het internationale reizen als gevolg van de Covid-19-pandemie. Klimaatverandering en een sterke daling van het toerisme lijken het startsein te hebben gegeven van deze ongelooflijke geboortegolf.

via The Times

Advertisement
Unsplash

Unsplash

"De belangrijkste reden waarom de olifantenpopulatie zich herstelt, is te wijten aan de overvloedige regen die we de afgelopen twee jaar hebben gehad", zegt Tal Manor, projectmanager van de Amboseli Trust for Elephant. De toename van het aantal geboorten lijkt dus het gevolg te zijn van klimaatverandering. Voor olifanten betekent de overvloed aan regen ook dat er meer vegetatie beschikbaar is, en dus een veilige bron van voedsel.

Alle inspanningen om stroperij te beperken en te stoppen, hebben ook bijgedragen aan een toename van dikhuidige exemplaren in Afrika, met name Kenia.

Advertisement
Unsplash

Unsplash

Cynthia Moss, directrice van de Amboseli Trust for Elephants, sprak positief over de geboortegolf: "Het lijkt erop dat babyolifanten uit de lucht vallen. Het vermogen van een vrouwtje om zwanger te worden en een zwangerschap te dragen hangt sterk af van de fysieke conditie waarin ze zich bevindt”. Als het weinig regent, kunnen vrouwtjesolifanten vaak niet genoeg voedsel vinden om hun jongen van melk te voorzien; zelfs in parken die zeer grote gebieden beslaan, zoals dat van Yellowstone, is het in tijden van droogte buitengewoon moeilijk om voldoende voedsel te vinden. Gelukkig stopten de regens die Afrika eind 2019 troffen niet en hoewel ze ook enkele slachtoffers veroorzaakten, werden veel exemplaren olifanten geboren die in welvaart opgroeien.

Dit is zeker goed nieuws, vooral als we bedenken dat olifanten nog steeds als een bedreigde diersoort wordt beschouwd. Nog verrassender is het feit dat twee babyolifanten een tweeling blijkt te zijn, iets wat maar heel zelden voorkomt.

Advertisement