Duizenden bijen levend gevonden onder vulkanische as op de Canarische Eilanden: ze waren 50 dagen begraven (+ VIDEO)

Janine image
door Janine

23 November 2021

Duizenden bijen levend gevonden onder vulkanische as op de Canarische Eilanden: ze waren 50 dagen begraven (+ VIDEO)
Advertisement

Soms, zelfs in de meest kritieke en catastrofale situaties, lijkt het erop dat er een glimp van positiviteit kan worden waargenomen. Of het nu gaat om het lot, puur toeval of geluk, episodes zoals degene die we je nu gaan vertellen, kunnen ons een beetje hoop geven, ook gezien het belang dat bijen hebben voor de natuur en ecosystemen van onze planeet.

We kunnen niet anders denken wanneer we lezen over de ongelooflijke ontdekking dat op de Canarische Eilanden duizenden van deze bestuivende insecten als hoofdrolspelers zagen, die op wonderbaarlijke wijze 50 dagen overleefden onder de dikke deken van as afkomstig van de vulkaan Cumbre Vieja op het eiland La Palma. En het is zeker niet overdreven om van een “wonder” te spreken, want te midden van al die verwoestingen was zo'n gebeurtenis niets minder dan onverwacht.

via Antena 3 Noticias

Advertisement

Sinds september 2021 staat de vulkaan Cumbre Vieja op het eiland La Palma in het middelpunt van het nieuws over de hele wereld vanwege zijn enorme uitbarsting, die 40 jaar na de laatste plaatsvond en die leidde tot lavaregens en seismische episodes, tot de verwoesting van hele gebieden, gebouwen en de evacuatie van een deel van de bevolking.

Een scenario dat niet overdreven is om als apocalyptisch te definiëren, waar het lijkt of de natuur door de actieve vulkaan "haar zegje wilde doen" en het omringende land krachtig in bezit heeft willen nemen. Het spreekt voor zich dat het in deze situatie buitengewoon moeilijk is om zelfs maar iets te vinden dat wekenlang aan de woede van de lava had kunnen ontsnappen. Moeilijk, maar niet onmogelijk, gezien wat de lokale politie van El Paso onder de as vond.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Een plaatselijke imker wist dat zijn bijen misschien nog leefden, en hij had geen ongelijk. Na de zoektochten en opgravingen die door de agenten waren uitgevoerd om de bijenkorven te lokaliseren, kwam de ontdekking: duizenden bijen leefden nog, hoewel begraven onder de dikke deken van vulkanische as. Een voorbeeldige overlevingsgeest, die van de kleine insecten, die hen onmiddellijk beroemd maakte over de hele wereld, en eindelijk goed nieuws bracht over de kritieke situatie van La Palma.

Het indrukwekkende was dat de bijenkorven waar de bijen levend werden gevonden op slechts 600 meter afstand van het centrum van de uitbarsting stonden, dus precies waar de angstaanjagende uitbarsting op 19 september 2021 begon. Drie van de zes gebouwen waarin de bijen waren ondergebracht, waren gedeeltelijk zichtbaar onder de as, terwijl de andere waren bedekt. Er was er slechts één onherstelbaar vanwege de omstandigheden van "zwakte" van de insecten die, zoals gerapporteerd door de experts, vrijwel zeker aan de uitbarsting was voorafgegaan.

#LaPalma 🌋 Miles de abejas han sido rescatadas con vida tras pasar 50 días en colmenas enterradas bajo un manto de ceniza del volcán de La Palma a unos 600 metros de distancia del centro eruptivo, en la misma zona de Cabeza de Vaca donde el pasado 19 de septiembre se abrió la tierra. En el rescate, intervino la Policía Local de El Paso, uno de cuyos agentes es apicultor, con el apoyo de la Unidad Militar de Emergencia (UME) y de la Guardia Civil. Via Carlos Juan Semidey

Pubblicato da Tiempo Extremo Noticias su Giovedì 11 novembre 2021

Door een dikke laag hars te creëren en te profiteren van het feit dat er op dat moment alleen kleine lapilli van de vulkaan vielen die wat lucht lieten ontsnappen, hebben de kostbare bestuivende insecten het gered, overlevend dankzij de zomerhoning die de imker gelukkig nog niet had geoogst. Kortom: een onvergetelijke redding, maar ook een waar voorbeeld van vasthoudendheid van deze dappere bijen!

Advertisement