Het kostbare werk van "antimijn"-ratten, de kleine helden die duizenden levens over de hele wereld redden

Janine image
door Janine

01 Juni 2019

Het kostbare werk van "antimijn"-ratten, de kleine helden die duizenden levens over de hele wereld redden
Advertisement

Vuil, plagen en ziektedragers. Zo etiketteert de mens vaak muizen, wezens waartegen allerlei maatregelen worden genomen, om ze weg te houden uit onze omgeving.

Deze dieren hebben echter een zeer sterke intelligentie en kunnen, indien goed getraind, echt nuttig, zo niet onmisbaar, zijn voor verschillende menselijke activiteiten. Dit werd begrepen door een Belgische NGO, die ze in Afrika, Azië en Zuid-Amerika gebruikt voor een waarlijk nobel doel.

De organisatie in kwestie heet Apopo en is gewijd aan het onderzoeken en deactiveren van landmijnen. Deze vreselijke wapens zijn onder de grond aanwezig in meer dan 60 landen en oorlogsgebieden over de hele wereld, met duizenden ontploffingen en slachtoffers tot gevolg, waarbij vaak kinderen betrokken zijn.

Advertisement
Apopo.org

Apopo.org

Hoe vindt Apopo de landmijnen en deactiveert ze? Eenvoudig, via de Herorats. Letterlijk zijn het “heldenratten”, en dat zijn ze ook in de praktijk, omdat we dankzij hen duizenden levens kunnen redden.

Muizen, die een zeer sterk reukvermogen hebben, worden getraind om in de grond te graven telkens wanneer ze er een mijn onder ruiken. Er is geen gevaar dat de bom ontploft, want elk dier weegt minder dan 5 kilo, daarboven ontploft de bom.

Eenmaal geïdentificeerd door de rat, wordt de mijn door de arbeiders ter plaatse gelokaliseerd, die het vervolgens deactiveren. Een procedure die, met normale metaaldetectoren die door mannen worden gebruikt, ongeveer 25 uur nodig heeft voor een oppervlakte van 200 vierkante meter. De Herorats doen er daarentegen 20 minuten over.

Advertisement
Apopo.org

Apopo.org

Om nog maar te zwijgen over de kosten. Een dergelijke operatie kost normaal ongeveer duizend dollar, terwijl het fokken van ratten aanzienlijk goedkoper is, ook voor de bescheiden hoeveelheden voedsel die ze nodig hebben.

Bovendien wordt de huid van deze "antimijn”-muizen beschermd tegen het risico van verbranden en huidziekten als gevolg van langdurige blootstelling aan de zon. Als ze eenmaal ouder zijn, worden ze overgebracht naar een speciaal onderkomen, waar ze wonen en verzorgd worden tot ze sterven.

Apopo.org

Apopo.org

Cambodja, Laos, Mozambique, Vietnam, Colombia en veel landen in Sub-Sahara Afrika: er zijn veel plaatsen waar de Herorats hun bijdrage leveren.

Een belangrijke en essentiële missie, die steun en aandacht verdient. Wie weet zullen muizen, in de toekomst, dankzij initiatieven zoals deze, in een positiever daglicht worden gezien.

Apopo.org

Apopo.org

Advertisement