In zuidoost Azië worden baby-olifantjes gescheiden van hun moeders en tot slaaf van de mens gemaakt, en dat allemaal voor toerisme - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
In zuidoost Azië worden baby-olifantjes…
13 zulke waanzinnige ideeën voor je huis dat je gelijk wilt gaan verbouwen 8 dingen die een vrouw met een sterk karakter meestal niet tolereert in een relatie

In zuidoost Azië worden baby-olifantjes gescheiden van hun moeders en tot slaaf van de mens gemaakt, en dat allemaal voor toerisme

Door Skip Tromp de Haas
2.759
Advertisement

Met de enorme toename van het aantal toeristen in Thailand, dat een van dé landen is geworden om naartoe te willen, is in dezelfde mate dierenmishandeling buitensporig toegenomen. Met name dan van jonge olifantjes. Mensen die in Thailand komen willen per se het ritje op de rug hebben gemaakt van een olifant.

Maar de praktijken die schuilgaan achter dit zo typische avontuur zijn zo verschrikkelijk dat reisbureaus bezig zijn om stelling te nemen tegen dit gebruik. 

Alleen al door het proces waarmee olifanten worden getemd om mensen ritjes te kunnen laten maken, zou je de wens om een foto te maken van dit ritje al moeten vervliegen.

Olifantenkalven worden al heel vroeg gescheiden van hun moeder.

De eerste stap die wordt gezet in het africhten is dat olifantjes vroegtijdig worden weggehaald bij hun familie, maar vooral dan bij hun moeder. Hierdoor zijn zij makkelijker te trainen en hebben zij een hogere prijs op de zwarte markt.

Vaak komen volwassen olifanten die van nature hun kroost willen beschermen als er gevaar dreigt, op brute wijze aan hun einde. Deze manier van handelen heeft de afgelopen eeuw in combinatie met de jacht op slagtanden voor ivoor, bijgedragen aan enorme afname van het aantal Aziatische olifanten in hun natuurlijke habitat. 

Advertisement

De olifantenkalven gaan het zogenaamde Phajaan tegemoet, het breken van zijn ziel.

Nadat de olifantjes zijn weggehaald bij hun familie krijgen ze "phajaan" te verduren, een barbaarse praktijk die je ook wel het "breken van de ziel" zou kunnen noemen. Het doel hierbij is om de olifant volledig te onderwerpen aan de wil van de mens. 

Olifanten moeten in zeer kleine ruimtes zitten waarin ze nauwelijks kunnen bewegen. Ze krijgen dan voortdurend klappen en slagen met stokken en stompe voorwerpen. 

Dit moet het dier angst inboezemen, dat uiteindelijk zijn kwelgeesten zal gehoorzamen. Dit alles laat duidelijk psychologische en fysieke sporen na. 

Deze ritjes niet meer maken is niet voldoende om dit geweld op te laten houden.

Het hoge tempo waarin de olifantenpopulatie is afgenomen was in combinatie met andere zaken aanleiding voor onrust bij organisaties voor dierenrechten. Ook knaagt dit hele gebeuren nu aan het geweten bij mensen van reisorganisaties.

Sommige bureaus vragen toeristen in landen waar men dit gebruik heeft, nadrukkelijk om niet op olifanten te klimmen als uitstapje voor de vakantie. In 2016 zijn meer dan 160 bedrijven ermee opgehouden deze activiteit aan te bieden en heeft de kolos TripAdvisor zijn advertenties van alle centra verwijderd die olifanten nog aanbieden als toeristenattractie.

Hoewel geen ritjes maken zeker de beste en de effectiefste manier is om olifanten te beschermen, is er ook nog een andere manier om dit te doen. Namelijk door reisbureaus te kiezen die duidelijk aangegeven dat zij niet samenwerken met locaties waar men dieren uitbuit, kan dat ook. 

Op de rug klimmen van dieren die van jongs af aan geslagen zijn zodat je er een toeristische bestemming mee kan verkennen, moet je niet leuk willen vinden! 

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt