In Siberië is een zeer zeldzame Matroesjka-diamant ontdekt: er zit een kleinere diamant in

Janine image
door Janine

20 Oktober 2019

In Siberië is een zeer zeldzame Matroesjka-diamant ontdekt: er zit een kleinere diamant in
Advertisement

Sinds het begin der tijden zijn mensn nooit gestopt met graven om verborgen schatten of kostbare juwelen te vinden, waaronder natuurlijk diamanten. Maar we durven te wedden dat niemand ooit een kostbare steen heeft gevonden zoals die in een mijn in Siberië werd gevonden. De bijzonderheid van de diamant, de protagonist van deze epische ontdekking, is omgedoopt tot "Matryoshka Diamond", juist omdat deze een andere kleinere diamant bevat.

Advertisement
Alrosa

Alrosa

Gevonden in een Siberische mijn, werd de diamant onmiddellijk geanalyseerd door ALROSA, een Russische groep die zich bezighoudt met diamantwinning; volgens de organisatie van specialisten is deze zeldzame diamant niet bijzonder zwaar: de buitenste diamant is 0,62 karaat, terwijl de binnenste 0,02 karaat is. Door ALROSA werd de diamant met matroesjka-effect vervolgens geanalyseerd met een infraroodspectroscopie en een röntgen microtomografie.

Russische wetenschappers denken dat deze "binnenruimte" kon worden gecreëerd voor de diamant die een luchtkussen creëerde dat nodig was voor de groei van een extra steen aan de binnenkant.

Advertisement
Alrosa

Alrosa

Volgens hun theorie, "werd een laag van poreuze substantie polykristallijne diamant gevormd in de diamant als gevolg van een zeer snelle groei, en meer agressieve processen van inkapseling loste het vervolgens op. Door de aanwezigheid van de opgeloste laag begon een diamant zich vrij in een ander te bewegen, net als een pop met matroesjka-effect."

Hoewel de leeftijd van de edelsteen nog niet is berekend (de wetenschappers van ALROSA schatten een mogelijke leeftijd van 800.000 jaar), is één ding zeker: een dergelijke diamant is nooit eerder gevonden in de geschiedenis van de mineralogie!

Advertisement