Dit asfalt kan in een minuut duizenden liters water opnemen: een oplossing voor stedelijke overstromingen - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Dit asfalt kan in een minuut duizenden…
Deze beeldhouwer maakt kunstinstallaties in de openlucht met alleen natuurlijke materialen De bloemenklok die de tijd aangaf naar het openen van de bloemen: het poëtische idee van Carl Linnaeus

Dit asfalt kan in een minuut duizenden liters water opnemen: een oplossing voor stedelijke overstromingen

Door Janine
889
Advertisement

We zijn getuige van een opmerkelijke verandering in het karakter van de neerslagen, zowel in frequentie als intensiteit: in het algemeen zijn de droogteperiodes langer geworden, maar de intensiteit van de fenomenen is beslist groter. Helaas hebben we geconstateerd dat stedelijke gebieden waarschijnlijk niet vrij blijven van deze gebeurtenissen: overstromingen, vallende bomen en stroomstoringen zijn zeer frequente gevolgen.

De technologie draagt zijn steentje bij: het probeert namelijk oplossingen te bieden om steden veiliger te maken, zoals dit soort asfalt dat in 60 seconden 4000 liter water kan opnemen.

via: Tarmac
foto: Tarmac

In de afgelopen eeuw zijn de steden aanzienlijk uitgebreid, met als gevolg dat zeer grote gebieden zijn bedekt met ondoordringbare materialen of in ieder geval minder doorlatend dan de grond, zoals asfalt en cement. Het resultaat is dat wanneer er veel regen valt - de zogenaamde wolkbreuk - het water geen andere afvoeren vindt dan de onvoldoende putten, met als gevolg dat steden onder water komen te staan.

Dit nieuwe type asfalt zou de oplossing voor overstromingen kunnen zijn.

foto: Tarmac

Het kenmerk is in feite het ongelooflijke absorptievermogen: tests hebben aangetoond dat het 4000 liter water kan afvoeren in de eerste 60 seconden. Dit alles is mogelijk dankzij de poreuze microstructuur die het water afvoert naar de onderliggende bodem, en niet de ondoordringbare laag van het traditionele asfalt vormt, die verantwoordelijk is voor overstromingen.

Advertisement

Niet alleen dat, maar het vermogen om water te absorberen voorkomt ook schade aan het wegdek, waardoor op de lange termijn wegenonderhoud wordt bespaard.

Steden moeten zich aanpassen aan het veranderende klimaat, om de veiligheid van hun inwoners te waarborgen: dit asfalt is een zeer goede oplossing voor het probleem!

Bekijk de video die dit asfalt in actie laat zien!

Bekijk de Video:

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt