In IJsland is het traditioneel om elkaar met Kerstmis boeken te geven en de feestdagen lezend onder de boom door te brengen - Curioctopus.nl
x
In IJsland is het traditioneel om elkaar…
Japan is het land van de extravagantie: 16 situaties die in het geheugen blijven van degenen die het bezoeken Het bloedbad van Sand Creek: de laffe aanval door de Amerikanen die het leven koste aan honderden Indianen

In IJsland is het traditioneel om elkaar met Kerstmis boeken te geven en de feestdagen lezend onder de boom door te brengen

08 December 2019 • Door Janine
3.531
Advertisement

Als je de kerstperiode, de familiebezoekjes, de langdurige etentjes en het consumentisme rondom Kerstmis beu bent, heb je misschien wat Jólabókaflóðið nodig. Dit is een IJslandse traditie die bestaat uit elkaar boeken geven, beter nog als ze tweedehands zijn, en samen de kerstnacht door te brengen, eenieder verdiept in zijn boek.

via: inc.com

foto: pxhere

Als voor jou Kerstmis overeenkomt met drukke huizen, lege gesprekken en drukte, zou je misschien liever deze dag van het jaar doorbrengen als de IJslanders: met de familie, dat wel, maar met een boek in de ene hand en een kop warme chocolademelk in de andere.

In IJsland noemen ze het Jólabókaflóðið, een term met de woorden Kerstmis (jól), boek (bók) en overstroming (flóð): omdat het aantal boeken dat wordt ontvangen en gegeven voor Kerstmis erg lijkt op een overstroming.

IJsland is een land dat verbonden is met de boekencultuur: bedenk dat in 2009 in Reykjavík, een stad met iets meer dan 120.000 inwoners, 1,2 miljoen boeken uit de stadsbibliotheek geleend werden!

Volgens de IJslandse schrijver Hildur Knutsdottir dateert de traditie van het geven van boeken aan Kerstmis uit de tijd van de Tweede Wereldoorlog, toen er zeer weinig geschenken waren om te geven, behalve boeken - omdat het papier waarvan ze waren gemaakt niet werd belast zoals andere goederen. Sindsdien hebben de IJslanders deze eenvoudige en elegante traditie behouden, die tegenwoordig ook in andere delen van de wereld wordt nagedaan!

Tags: BoekenKerstTradities
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt