Japanse schrijfster beloond voor haar boek: ze bekent dat ze ChatGPT heeft gebruikt tijdens de uitwerking

Janine image
door Janine

08 Februari 2024

Japanse schrijfster beloond voor haar boek: ze bekent dat ze ChatGPT heeft gebruikt tijdens de uitwerking
Advertisement

Het gebruik van kunstmatige intelligentie is onderhand algemeen geaccepteerd, inclusief chatbots als ChatGPT: een bekroonde schrijfster bekende zonder aarzeling dat ze haar boek met behulp van dit hulpmiddel heeft geschreven.

Advertisement

De Japanse schrijfster Rie Kudan gebruikte ChatGPT om haar boek te schrijven

De Japanse schrijfster Rie Kudan gebruikte ChatGPT om haar boek te schrijven

jiudaanlijiang/X

We horen heel vaak praten over ChatGPT, het taalmodel gemaakt door OpenAI: steeds meer mensen gebruiken dit hulpmiddel om teksten te produceren, waaronder scripties en professionele documenten. Generative Pre-trained Transformer is in feite getraind om coherente geschriften te produceren en te verwerken door gebruik te maken van informatie die beschikbaar is op internet, en deze te formuleren op basis van het verzoek van de gebruiker. Het zou verrassend kunnen zijn om te denken dat het zelfs een boek kan produceren, maar wat de grootste verrassing veroorzaakte was de bekentenis van de schrijfster Rie Kudan, 33 jaar oud, nadat ze de meest begeerde literaire prijs van heel Japan had ontvangen.

Nee, de schrijfster heeft niet de hele uitwerking aan ChatGPT toevertrouwd: slechts ongeveer 5% van haar roman is te danken aan kunstmatige intelligentie, waardoor ze toch al haar creativiteit de vrije loop kon laten, beweert Kudan. Deze episode heeft een nieuw debat geopend over het gebruik van de inmiddels beroemde chatbot en zijn rol bij het schrijven van teksten, die steeds meer het menselijk schrijven vervangt. In de literatuurwereld heeft het gebruik van kunstmatige intelligentie ertoe geleid dat tegengestelde partijen hun mening hierover hebben geuit: nog niet zo lang geleden hebben ongeveer negenduizend auteurs OpenAI aangeklaagd omdat ze het model zouden hebben getraind met behulp van hun werken zonder om toestemming te vragen, terwijl Kudan nu – zonder enig berouw – heeft toegegeven dat ze opzettelijk de hulp van ChatGPT had gevraagd om haar boek te voltooien en een verdere impuls voor haar verbeelding te geven.

Advertisement

5% van het bekroonde boek citeert door AI gegenereerde zinnen woordelijk

5% van het bekroonde boek citeert door AI gegenereerde zinnen woordelijk

Freepik

Toen ze de prestigieuze prijs Akutagawa ontving voor haar roman "Tokyo Sympathy Tower", gaf ze aan de aanwezigen bij de ceremonie toe dat ze het boek met behulp van het AI-programma had gemaakt. Het was een echte samenwerking: Kudan onthulde dat ze vaak met ChatGPT had "gediscussieerd", haar meest persoonlijke gedachten aan hem had toevertrouwd en openlijk met de AI had gecommuniceerd, wat haar op zijn beurt antwoorden had gegeven die niet alleen haar verbeelding konden inspireren, maar ook verschillende dialogen die ze in haar werk rapporteerde. De plot, door de juryleden als onberispelijk omschreven, speelt zich af in een Tokio dat in de toekomst wordt geprojecteerd en kunstmatige intelligentie is uiteraard een van de hoofdrolspelers. De architect Sara Makina creëert in deze context een toren in een park waar criminelen op zoek zijn naar rehabilitatie, jegens wie de vrouw een zekere vijandigheid voelt, terwijl de jonge Takuto bezig is met het schrijven van zijn autobiografie.

Door toe te geven dat ze de chatbot gebruikte, toonde Kudan geen tekenen van schaamte of teleurstelling over haar daden. Integendeel: ze bekende openhartig dat ze “actief gebruik maakte van generatieve kunstmatige intelligentie zoals ChatGPT tijdens het schrijven van dit boek. Ik zou zeggen dat ongeveer 5% van het boek zinsneden letterlijk citeert die door kunstmatige intelligentie zijn gegenereerd. De afgelopen jaren bevinden we ons in een situatie waarin woorden zich onbeperkt hebben uitgebreid en onbeperkte interpretaties hebben mogelijk gemaakt”, legde ze uit. “Ik wil woorden zorgvuldig gebruiken en nadenken over de positieve en negatieve aspecten van taal.”

Zal ChatGPT menselijke schrijvers vervangen? Rie Kudan zal het blijven gebruiken

Zal ChatGPT menselijke schrijvers vervangen? Rie Kudan zal het blijven gebruiken

jiudaanlijiang/X

Het gebruik van ChatGPT heeft ongetwijfeld onmiskenbare voordelen, die variëren van het snel zoeken naar informatie tot het gebruik als inspiratiebron, niet alleen voor teksten, maar voor vele andere gebieden. De resultaten zijn dan ook werkelijk verrassend, gezien het feit dat de jury verklaarde dat het moeilijk was om gebreken in de winnende roman te vinden. Shuichi Yoshida, een van de leden van de commissie, gaf toe: "Het is een heel leuk en interessant werk, dat de discussie op gang brengt over hoe we het moeten beschouwen."

Kudan is niet van plan haar “vertrouwelijke relatie” met de technologie, waaraan ze dingen toevertrouwt waar “ik met niemand anders over zou kunnen praten”, op te geven. Ze hoopt daarom ChatGPT te blijven gebruiken om haar creativiteit te ontwikkelen en te vergroten. Maar kan de chatbot menselijke schrijvers definitief vervangen? Waarschijnlijk niet: deze twee realiteiten zijn ongetwijfeld voorbestemd om naast elkaar te bestaan ​​en AI zal een uitstekende hulp zijn bij het perfectioneren van literaire werken, zonder echter de hoofdauteur te worden. Velen vinden echter dat de onderscheiding die aan de schrijfster wordt toegekend onverdiend is, aangezien deze niet alleen het resultaat is van haar werk: ben je het met hen eens?

Advertisement