Niemand ziet de slang op de foto op het eerste gezicht: hij is perfect gecamoufleerd

Janine image
door Janine

23 Januari 2024

Niemand ziet de slang op de foto op het eerste gezicht: hij is perfect gecamoufleerd
Advertisement

Slangen zijn buitengewone wezens, die zichzelf vaak perfect weten te camoufleren: op deze foto is een exemplaar van de koperkop te zien, maar hij is niet gemakkelijk te vinden...

Advertisement

Slangen en hun vermogen om te camoufleren

Slangen en hun vermogen om te camoufleren

Peter Paplanus/Wikimedia commons - CC BY 2.0

Slangen behoren tot die dieren die een groot vermogen hebben om zichzelf te camoufleren, met behulp van veel verschillende methoden: niet alleen door van kleur te veranderen, maar ook door de beweging en de vorm die het lichaam aanneemt. Het is typerend voor deze reptielen dat ze kleuren hebben die sterk lijken op die van de grond waarop ze kruipen, rijk aan takken, bladeren, stammen en kreupelhout, waar ze perfect in kunnen opgaan. En dat niet alleen: sommige slangen zien er zo lang en dun uit dat ze voor takken kunnen worden aangezien: om deze illusie te vergemakkelijken bewegen ze zich heel langzaam, zodat ze niet worden opgemerkt en feitelijk worden verward met uitsteeksels van bomen.

Sommige soorten, zoals de Heterodon, houden ervan roofdieren af ​​te weren door gebruik te maken van hun afgeplatte nek: ze verbergen het lichaam om het niet zichtbaar te maken, ze laten alleen het hoofd zo zien dat het lijkt op een droog blad. Een uitstekende overlevingsstrategie, maar ook predatie, waardoor ze zowel aan potentiële gevaren kunnen ontsnappen als kunnen jagen zonder argwaan te wekken. Slangen hebben ook nog een andere “superkracht” waarmee ze zichzelf met succes kunnen camoufleren: het vermogen om hun eigen temperatuur te reguleren, waardoor deze vergelijkbaar wordt met die van de context waarin ze zich bevinden. Op deze manier is het voor prooien en roofdieren moeilijker om hun aanwezigheid te detecteren. Camouflagetechnieken kunnen heel verschillend zijn, afhankelijk van de soort en habitat waarin ze voorkomen: op deze foto, genomen in Noord-Texas, zie je een koperkopslang die heel moeilijk te herkennen is.

Advertisement

De koperkopslang, wie is dat?

De koperkopslang, wie is dat?

feistybean/Reddit

Het exemplaar dat op deze foto verschijnt (maar waar?) is een koperkop, een groot liefhebber van vochtige omgevingen, zozeer zelfs dat hij erin is geslaagd zelfs de meest regenachtige en koudste streken van Australië te verdragen: andere slangen zouden het hier niet hebben overleefd. Ongeacht hun oorsprong en habitat hebben alle koperkoppen vergelijkbare kenmerken, zowel qua kleur als vorm. Ze hebben een robuust en tamelijk gespierd lichaam en hebben een gedeeltelijk glanzende kleur in tinten variërend van grijszwart tot bruin, met oranje tinten, vooral op de nek en aan de voorkant van het lichaam.

Waarom hebben ze deze merkwaardige naam? De reden voor de term "koperkop" is gemakkelijk te begrijpen: het verwijst naar de koperkleur van de snuit en de kop van sommige exemplaren, vooral degenen die op de vlakten leven. Degene die zich op deze foto verbergt, woont, zoals vermeld, in Texas en behoort tot een ondersoort waarvan de koperachtige en bruinachtige kleur beige tinten heeft. Zijn favoriete leefgebied? Als je naar de foto kijkt, is het heel duidelijk: deze soort, die zich aan heel verschillende omgevingen weet aan te passen, heeft een zwak voor rotsachtige open plekken en bossen, waar ze zich het liefst verplaatsen tijdens de donkere uren, vanaf de schemering.

We hebben nog niet alles over dit specifieke dier gezegd, maar één vraag blijft: staat hij echt op deze foto?

Er is inderdaad een koperkopslang op de foto

Er is inderdaad een koperkopslang op de foto

Imgur

Zeker: hij is er, kruipend op de stam bezaaid met paddenstoelen, waar hij perfect in opgaat. Nu we hem hebben gezien, lijkt het absurd dat het ons niet eerder gelukt is: zodra we hem hebben opgemerkt, lijkt zijn aanwezigheid zo duidelijk! Toch worden de kleuren en vorm van het lichaam heel goed gecamoufleerd in de context waarin hij beweegt. Hoewel het interessant en leuk is om hem op deze foto te kunnen zien, zou het veel minder het geval zijn om er persoonlijk dichtbij te komen: in feite is deze slang erg giftig, ook al veroorzaakt zijn beet zelden slachtoffers onder mensen.

Net als veel van zijn familieleden valt hij mensen alleen aan als hij gestoord wordt of na nauw contact, om zichzelf te verdedigen, maar in zeldzame gevallen is zijn beet dodelijk gebleken. Om deze reden moet je, als je er een tegenkomt, de nodige afstand houden en proberen hem niet aan te raken: we moeten ons beperken tot het observeren van deze fascinerende dieren, bij voorkeur van een afstandje!

Heb jij de koperkopslang meteen op de foto gezien of wist hij aan je zicht te ontsnappen? Slangen zijn meestal in staat het oog te misleiden, zoals in dit geval!

Advertisement