De Graslelie: ook bekend als "spinnenplant", het is in staat om de lucht van giftige stoffen te zuiveren

Janine image
door Janine

11 December 2019

De Graslelie: ook bekend als "spinnenplant", het is in staat om de lucht van giftige stoffen te zuiveren
Advertisement

De Graslelie is een van de meest voorkomende en bekende sierplanten en toch wordt het ondanks zijn populariteit altijd onderschat wat betreft de talloze heilzame en zuiverende eigenschappen die het bezit. Wist je dat deze plant niet alleen uitstekend en elegant is om onze binnen- en buitenruimtes te decoreren, maar ook de lucht die we inademen kan zuiveren? Het is in feite in staat om koolstofdioxide te absorberen en om te zetten in schone zuurstof.

via Forbes

Advertisement
Wildfeuer/Wikimedia

Wildfeuer/Wikimedia

Heel eenvoudig te kweken, is de Graslelie (Chlorophytum comosum) al geprezen om zijn zuiverende effecten in de lucht door twee zeer belangrijke studies: de ene werd uitgevoerd door niemand minder dan de NASA, die een lijst had opgesteld van 15 binnenplanten die giftige stoffen in de lucht kunnen elimineren, de andere studie werd in plaats daarvan uitgevoerd door de State University van New York; deze laatste benadrukte het vermogen van deze plant om koolmonoxide en xyleen uit de omgeving te absorberen en te verwijderen.

Xyleen is een chemische verbinding die voorkomt in leer, rubbers en verf en, hoewel in zeer kleine hoeveelheden, aanwezig is in veel van onze huizen, terwijl koolmonoxide wordt geproduceerd door de verbranding van tabak, methaan, benzine en kolen; als we bijvoorbeeld thuis voedsel koken met gas, kunnen we een kleine hoeveelheid koolmonoxide produceren die we inademen.

Advertisement
Wildfeuer/Wikimedia

Wildfeuer/Wikimedia

De graslelie is heel eenvoudig te kweken; gekenmerkt door lange en dunne bladeren met witte strepen, is het een groenblijvende plant die tijdens de lente kleine witte bloemen produceert die uit een stengel in het midden groeien. Om deze reden kan deze plant in de koudste maanden van het jaar in ons huis worden geplaatst op een plek die beschut maar tegelijkertijd licht is. Wat water betreft, zijn twee of drie keer per maand in de winter en twee of drie keer per week in de warmere seizoenen voldoende.

Ook bekend als de "spinnenplant" vanwege de lange dunne en hangende stengels die eindigen met nieuwe jonge plantjes, is de graslelie zowel een decoratieve plant om de kamers van ons huis eleganter te maken, als een krachtig natuurlijk hulpmiddel tegen talloze toxines geproduceerd en vrijgegeven in het milieu.

Advertisement