Banksy verandert een dakloze in de Kerstman om iedereen bewust te maken over het thema van solidariteit - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Banksy verandert een dakloze in de Kerstman…
Een patiënt werd tijdens de operatie voor het eerst in een toestand van schijndood gebracht De Preekstoel in Noorwegen: een duizelingwekkend natuurlijk balkon van 600 meter hoog, de bestemming van duizenden toeristen

Banksy verandert een dakloze in de Kerstman om iedereen bewust te maken over het thema van solidariteit

Door Janine
1.528
Advertisement

Er wordt vaak gezegd dat we met Kerstmis liever moeten zijn, menselijkheid en solidariteit moeten tonen. In werkelijkheid zouden dit echter waarden moeten zijn die altijd moeten worden verspreid en gedeeld met anderen, niet alleen gedurende de kerstperiode. Banksy weet dit goed, de beroemde straatartiest wiens identiteit niet bekend is en die met zijn werken altijd klaar staat om in te grijpen op sociale, ethische en culturele kwesties.

Ter gelegenheid van Kerstmis heeft de kunstenaar weer van zich doen spreken met een creatie van een hoog symbolisch gehalte.

Om in te grijpen wat betreft de hypocrisie om zichzelf alleen “liever” te beschouwen tijdens de kerstperiode, de enige tijd van het jaar waarin je voor veel mensen menselijker en solidair met je naaste kunt zijn, heeft Banksy besloten zich te concentreren op degenen die die solidariteit het hele jaar door verdienen, niet alleen rond Kerstmis.

Zo transformeerde hij een dakloze man in Birmingham in de Kerstman, met een muurschildering die zijn eerste werk in de Engelse stad vertegenwoordigt. Om dit te doen, maakte hij van de bank waarop de dakloze man slaapt, een soort denkbeeldige slee, met rendieren op de muur geschilderd, die hem mee lijken te dragen.

Wat Banksy trof, en dat hij becommentarieerde op de video die de nietsvermoedende man van de opname laat zien, is dat voorbijgangers in Birmingham gedurende de 20 minuten dat de video werd opgenomen, stopten om voedsel aan te bieden en warme dranken voor daklozen zonder dat hij ergens om vraagt.

Dit zegt volgens de artiest veel over het feit dat mensen veel meer geneigd zijn om menselijk te zijn tijdens de kerstperiode, terwijl ze in plaats daarvan de rest van het jaar doorlopen zonder naar de daklozen te kijken. Degenen die niet het geluk hebben een dak te hebben waaronder ze kunnen rusten, leven in feite altijd in deze toestand van ongemak, en het is onmogelijk om alleen rond Kerstmis aan hen te denken.

De hoop van Banksy is dus precies dit: zoveel mogelijk mensen bewust maken over deze kwestie, in de hoop dat hypocrisie en beperkend gedrag wordt overwonnen, ten gunste van een altijd uit te oefenen menselijkheid, niet alleen wanneer het wordt "bevolen".

Advertisement
Tags: KunstKerstActualiteit
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt