We zijn ook de ruimte aan het vervuilen: de eerste ruimteschoonmaakmissie in de geschiedenis staat gepland

Janine image
door Janine

26 December 2019

We zijn ook de ruimte aan het vervuilen: de eerste ruimteschoonmaakmissie in de geschiedenis staat gepland
Advertisement

De mens heeft zijn sporen in de ruimte achtergelaten, maar we hebben het niet over de opwindende ruimtelijke veroveringen: de sporen die we bedoelen is van een geheel andere aard, het is afval. Alle ruimtemissies die tot nu toe een voertuig in de ruimte hebben gelanceerd, hebben puin in een baan rond de aarde achtergelaten, met als gevolg dat momenteel ongeveer 500.000 stukjes afval de ruimte binnendringen.

Dit is een probleem dat niet kan worden uitgesteld en het wordt bewezen door het feit dat de ESA (European Space Agency) al werkt aan wat de eerste ruimteschoonmaakmissie wordt.

via Clear Space

Advertisement
pxhere

pxhere

Volgens de NASA cirkelen ongeveer 500.000 duizend stukken nutteloos afval rond de aarde: dit zijn allerlei soorten afval, van stukken ruimtevaartuigen die tijdens de reis zijn uitgestoten tot ongebruikte satellieten.

Naast het vormen van een toekomstig probleem van ruimteverontreiniging, vormt puin momenteel ook een gevaar voor aanvaring: "Stel je eens voor hoe gevaarlijk het kan zijn om op volle zee te varen, als alle schepen die in de geschiedenis verloren waren gegaan nog in het water lagen", zei ESA's directeur-generaal, Jan Wörner.

Er zou een vrachtwagen voor nodig zijn om al het afval te verwijderen dat met zeer hoge snelheden rond onze planeet draait: ESA werkt aan een project gericht op het opruimen van de ruimte, ook al wordt dat niet met een "vrachtwagen" gedaan.

Advertisement
ITU Pictures/Flickr

ITU Pictures/Flickr

Wat de ingenieurs in gedachten hebben, is een robot met vier ledematen, in staat om afval in te slikken, net als een Pac-Man. De missie ClearSpace-01, de eerste in zijn soort, zal naar verwachting eind 2025 van start gaan, maar eerst zullen kleinere experimenten worden uitgevoerd.

Als eerste poging zal geprobeerd worden om Vespa te vangen, een overblijfsel achtergelaten door de Vega-raket gelanceerd door de ESA in 2013: het is een klein stuk afval, waarvan de vorm gemakkelijk moet kunnen worden gepakt. Eenmaal gegrepen, zal het stuk uit de baan worden gehaald en in de atmosfeer worden verbrand. Helaas is de robotveger ook voorbestemd om samen met het afval te verbranden, maar de ingenieurs onderzoeken een manier om de robot te redden, waardoor hij in staat is het afval weg te gooien en zijn reis voort te zetten.

Het schoonmaken van de ruimte kan beslist niet worden uitgesteld: "Tot op heden hebben we ongeveer 2000 actieve satellieten in een baan en meer dan 3000 ongebruikte", zegt Luc Piguet, CEO van de Clear Space-missie.

Dus, parallel met vervuiling op aarde, is het afval in de ruimte ook een serieuze zaak geworden om onmiddellijk iets aan te doen.

Advertisement