Kraaien koesteren wrok jegens hen die hen slecht behandelen en delen het ook met andere vogels: een studie onthult het

Janine image
door Janine

22 December 2019

Kraaien koesteren wrok jegens hen die hen slecht behandelen en delen het ook met andere vogels: een studie onthult het
Advertisement

Jarenlang beschouwden onderzoekers vogels met weinig intelligentie, omdat hun hersenen sterk verschilden met die van mensen, met zeer kleine afmetingen. Maar een diepere kennis van de vogelwereld heeft zeer interessante feiten aan het licht gebracht die hebben geleid tot een herevaluatie van het leven van vogels.

Kraaien en raven zijn de meest intelligente vogels, en niet alleen omdat ze in staat zijn om gebruiksvoorwerpen te maken, te gebruiken en te verzorgen, maar ook omdat ze wrok tegen mensen kunnen voelen en delen.

via Live Science

Advertisement
Stephencdickson/Wikimedia

Stephencdickson/Wikimedia

In een studie gepubliceerd in het tijdschrift The Royal Society Publishing werd een interessant gedrag bestudeerd: het lijkt erop dat de Amerikaanse kraaien zich lange tijd het gezicht kunnen herinneren van degenen die hen slecht behandelen en ook andere vogels tegen de vijand kunnen opzetten.

In het experiment droegen twee onderzoekers twee maskers, een met neutrale kenmerken (het was het gezicht van de voormalige Amerikaanse vice-president Dick Cheney) en een met het gezicht van een holbewoner.

Advertisement
pixabay

pixabay

De persoon die het masker van de holbewoner droeg, ving, telkens wanneer hij een plaats bereikte die door kraaien werd bezocht, een paar kraaien, bond hun poten vast en liet ze vervolgens weer vrij - een behandeling die de kraaien zeker niet leuk moeten hebben gevonden. Zodra de kraaien bevrijd werden, begonnen ze verzen uit te zenden, met name naar de holbewoner, die de onderzoekers identificeerden als een "verwijtend" vers.

De verwarring veroorzaakt door het conflict tussen de kraaien en de holbewoner trok andere vogels aan die zich uiteindelijk bij de raven voegden om tegen het slachtoffer te schreeuwen en hem aan te vallen, hoewel ze die persoon nog nooit eerder hadden ontmoet. "Groepen vogels van 2 tot 15 exemplaren vielen ons duikend uit de lucht aan tot enkele meters van ons," zei de onderzoeker met het masker van de holbewoner.

publicdomainpictures

publicdomainpictures

Dit is nog niet alles. Toen de onderzoekers verre plaatsen bezochten die werden bevolkt door kraaien, vielen de vogels de holbewoner aan voordat deze de kraaien zelfs kon lastigvallen met zijn manier van doen. De geruchten hadden zich verspreid en de kraaien wisten wat ze moesten doen om dat grotesk ogende gezicht weg te jagen. En die scène van de aanval herhaalde zich zelfs 5 jaar later.

Volgens de onderzoekers kunnen kraaien van 15 tot 40 jaar oud worden, hoewel de meeste exemplaren deze leeftijd niet bereiken. Volwassenen die lang overleven, slaan in elk geval de gebeurtenissen op die zij het belangrijkst vinden om te overleven, zoals het gezicht van de holbewoner.

Kortom, we kunnen van alles verwachten van die grote zwarte kraaien die onze steden bevolken!

Advertisement