Ons brein lijkt ongelooflijk veel op dat van octopussen: een onderzoek legt uit waarom

Janine image
door Janine

21 Juli 2022

Ons brein lijkt ongelooflijk veel op dat van octopussen: een onderzoek legt uit waarom
Advertisement

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat octopussen dieren zijn met een grote intelligentie, superieur aan die van alle andere ongewervelde dieren. Wat we echter nog niet wisten, is dat de hersenen van deze mariene soort op moleculair niveau een opvallende overeenkomst vertonen met die van mensen. Een ontdekking die het waarom van hun grote capaciteiten duidelijker maakt.

via Futura Sciences

Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

Onderzoek heeft aangetoond dat de hersenen van gewone en Californische octopussen transposons van de LINE-familie (Long Intercalated Nuclear Elements) bezitten, "springende genen" die zich door het hele genoom kunnen dupliceren en uitbreiden. Deze moleculaire elementen worden beschouwd als de basis van het evolutieproces en behoren in feite ook tot het menselijk brein.

De studie, uitgevoerd in het Stazione Zoologica Anton Dohrn in Italië, identificeerde de positie van de transposons in de hersenen van octopussen: die gewijd aan cognitieve vaardigheden. Kortom, in een hersengebied vergelijkbaar met het onze.

Giovanna Ponte, bioloog en co-auteur van het onderzoek, zei: "Ik sprong letterlijk van mijn stoel toen ik onder de microscoop een zeer sterk signaal van activiteit van dit element in de verticale kwab zag, de structuur van de hersenen die in de octopus het gebied is van het opdoen van kennis, zoals de hippocampus bij mensen”.

De genen in kwestie zijn nauw verwant aan geheugen en cognitieve activiteiten omdat ze actiever worden binnen de hippocampus, het gebied van emoties, herinneringen en het opdoen van kennis.

Advertisement
Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

De onderzoekers concludeerden toen dat het geheim van de intelligentie van octopussen precies hierin zit: de positie van de LINE transposons zijn vergelijkbaar met die van mensen. Volgens experts zou het convergente evolutie kunnen zijn: twee verschillende en onafhankelijke soorten die afzonderlijk vergelijkbare aspecten ontwikkelen totdat ze dezelfde aanpassing bereiken.

Bioloog Graziano Fiorito legde uit: "Het brein van de octopus is functioneel vergelijkbaar in veel van zijn kenmerken met dat van zoogdieren. Ook om deze reden vertegenwoordigt het geïdentificeerde LINE-element een zeer interessante kandidaat om ons begrip van de evolutie van intelligentie te bestuderen en te verbeteren.

De voortdurende neurologische en evolutionaire verrassingen van octopussen zouden hier mogelijk niet eindigen.

Advertisement