Niet alleen Pompeii en Petra: 8 fascinerende verloren steden waar weinig over gesproken wordt

Janine image
door Janine

28 December 2019

Niet alleen Pompeii en Petra: 8 fascinerende verloren steden waar weinig over gesproken wordt
Advertisement

Pompeii, Petra, Machu Picchu: het zijn allemaal bekende namen, die historische plaatsen en decadente charme oproepen, verloren steden die de geschiedenis hebben gemarkeerd met hun gebeurtenissen, nog steeds het onderwerp van studie en bestemming van duizenden bezoekers. Maar wat als we je zouden vertellen dat er veel oude nederzettingen in de wereld zijn die bij de meeste mensen verre van bekend zijn?

Precies, en dit zijn sites die niet minder fascinerend zijn dan de meer “beroemde” sites. Er zijn veel verloren steden op onze planeet. Waarschijnlijk zijn sommigen van hen ook dicht bij de plaatsen waar we wonen, waar we ze misschien nooit hadden verwacht. Hongersnoden, natuurrampen, epidemieën, invasies: de redenen waarom deze centra een onvermijdelijke achteruitgang hebben ondergaan, kunnen de meest uiteenlopende zijn.

Juist hierin ligt hun enorme charme. Dit zijn plaatsen die ons verrassen, vanwege hun geschiedenis en hoe ze vandaag zijn geworden. Om deze reden hebben we besloten om een ​​aantal van hen hieronder te verzamelen: verbaas je door ze samen met ons te ontdekken en... geniet van je reis!

Advertisement

1. Timgad, Algerije

1. Timgad, Algerije

Yves Jalabert/Wikimedia

Het is een Romeinse kolonie die dateert uit 100 na Christus, een typisch voorbeeld van de manier waarop deze mensen hun stedelijke nederzettingen moesten bouwen, die nog steeds worden gebruikt. De achteruitgang werd veroorzaakt door verschillende plunderingen door Vandalen en Berbers. Het werd verlaten en vervolgens onder het zand begraven, om pas in de late jaren 1800 te worden herontdekt.

Advertisement

2. Hatra, Irak

2. Hatra, Irak

Véronique Dauge/Wikimedia

Hatra was de hoofdstad van het eerste Arabische koninkrijk. De prachtige gebouwen werden gebouwd in oosterse, Griekse en Romeinse stijlen en werden verlaten na de vernietiging veroorzaakt door de Perzische Sassaniden.

3. Mesa Verde, Colorado

3. Mesa Verde, Colorado

Rationalobserver/Wikimedia

Een ongelooflijke nederzetting die bijna "verpletterd" werd onder een majestueuze rots: het is de Mesa Verde, waar de Anasazi woonden, oude voorouderlijke volkeren die in dorpen zoals deze woonden. Ze verdwenen op mysterieuze wijze rond 1300; hun huizen werden verlaten en ontdekt in 1500 door de Navajo.

4. Kunya-Urgench, Turkmenistan

4. Kunya-Urgench, Turkmenistan

Doron/wikimedia

Kijkend naar de ruïnes van deze oude stad, is het moeilijk voor te stellen dat het ooit een belangrijk commercieel centrum was. Helaas werd het binnengevallen en vernietigd door Genghis Khan in 1221. Vervolgens zorgden verschillende andere ongunstige omstandigheden ervoor dat het definitief werd verlaten.

5. Hvalsey, Groenland

5. Hvalsey, Groenland

Number 57/wikimedia

Meer dan een echte stad, was Hvalsey een nederzetting van de Vikingen. In Groenland zou dit centrum rond 985 AD gesticht moeten zijn, om rond de eerste helft van de jaren 1400 onbewoond te raken. Over de 500 inwoners werd niets meer vernomen.

Advertisement

6. Ani, Armenië

6. Ani, Armenië

portalememoria.org

De stad van "1001 kerken": zo werd Ani in de middeleeuwen genoemd. De weelderige hoofdstad van het Armeense koninkrijk was overal beroemd om zijn rijkdom en architecturale schoonheid. Zelfs vandaag, in de stilte van de ruïnes, is het mogelijk om de pracht te bewonderen van de architectuur waaruit het is samengesteld. Na 1200 werd Ani door een aardbeving, een invasie en de verandering van enkele commerciële routes verwoest, totdat deze werd verlaten.

7. La Ciudad Perdida, Colombia

7. La Ciudad Perdida, Colombia

katiebordner/flickr

Mysterieuze ruïnes, genesteld in de bergen van de Sierra Nevada, vormen wat bekend staat als Ciudad Perdida, of Teyuna, in Colombia. Met zo'n naam is de uitstraling van deze plek gegarandeerd. Het is een oudere nederzetting dan Machu Picchu, in 1972 ontdekt door enkele schatzoekers en vervolgens drie jaar later door de autoriteiten bekendgemaakt. De terrassen zijn gemaakt op de helling van een berg, evenals de roosterwegen.

Advertisement

8. Skara Brae, Schotland

8. Skara Brae, Schotland

Shadowgate/flickr

Het is een neolithische nederzetting gevonden op de grootste van de Orkney-eilanden in Schotland. De creatie ervan wordt verondersteld zelfs eerder te zijn dan de Egyptische piramides, evenals Stonehenge. De manier waarop het aan het licht kwam, is even fascinerend: het zou na een hevige storm in 1850 weer zichtbaar zijn geworden. De inwoners van Skara Bae zouden hun stad verlaten hebben omdat het klimaat steeds kouder werd.

Advertisement