Een onderzoek toont aan dat degenen die zwarte humor waarderen, intelligenter en minder agressief zijn dan anderen

Janine image
door Janine

11 Januari 2020

Een onderzoek toont aan dat degenen die zwarte humor waarderen, intelligenter en minder agressief zijn dan anderen
Advertisement

Het is bekend dat niet iedereen hetzelfde gevoel voor humor heeft - niet iedereen lacht om dezelfde grappen en niet iedereen is geneigd grapjes te maken over bepaalde onderwerpen. Er zijn mensen die zich hopeloos aangetrokken voelen tot dubbelzinnige grappen en degenen die van zwarte humor houden. Voor deze laatsten is er uitstekend nieuws: een recente studie, gepromoot door de Universiteit van Wenen, heeft met een specifieke test aangetoond dat degenen die van zwarte humor houden, een hoger IQ zouden kunnen hebben.

via Cognitive Processing

Advertisement
Unsplash

Unsplash

Het onderzoek werd uitgevoerd door het team van Dr. Ulrike Willinger en ging in op de relatie tussen intelligentie, waardering voor zwarte humor en niveau van persoonlijke agressie. 156 mensen namen deel aan de test, gelijk verdeeld in mannen en vrouwen, met een gemiddelde leeftijd van 33 jaar en met verschillende culturele achtergronden. Deze steekproef van mensen kreeg 12 cartoons te zien met een flinke dosis zwarte humor en elk van de deelnemers werd gevraagd om die tekeningen te classificeren op basis van enkele factoren, zoals de moeilijkheid om de grappen te begrijpen, de vulgariteit, de interesse die het bij hen opwekte, enz...

Er zijn mensen die de “woordspelingen” niet begrepen, degenen die ze min of meer hebben begrepen, maar bij het idee bleven dat zwarte humor niets voor hen is, en ten slotte zijn er mensen die ervan hielden en lachten tegenover beledigende tekeningen.

Advertisement
Unsplash

Unsplash

De resultaten toonden aan dat degenen die van zwarte humor houden meestal een hoger opleidingsniveau en een bovengemiddeld IQ hebben. Degenen die de grappen niet begrepen, waren niet alleen minder intelligent dan de anderen, maar ook agressiever in hun gedrag.

Het is een onderzoek waarvan de resultaten aspecten benadrukken die nog nooit eerder naar voren waren gekomen; onderzoek uit het verleden had namelijk altijd mensen die zwarte humor waarderen met gewelddadige en melancholieke attitudes verbonden. "We hebben aangetoond dat agressie niet direct verband houdt met de waardering van zwarte humor en grappen” verklaarde Dr. Willinger - "Integendeel, het is precies het tegenovergestelde."

Advertisement