Hier lees je hoe je erachter kunt komen of iemand liegt: volgens een onderzoek is dit de meest belangrijke aanwijzing

Janine image
door Janine

12 April 2024

Zo kun je erachter komen of iemand liegt
Advertisement

Zijn er echt onweerlegbare signalen om te begrijpen of iemand liegt? Een recent onderzoek heeft uitgelegd wat het meest relevant is en dat het niets te maken heeft met non-verbale communicatie.

Advertisement

Leugens en non-verbale signalen

Pexels

Het heeft geen zin om het te ontkennen: we vertellen allemaal weleens een leugen en iets anders zeggen zou betekenen – precies – dat we liegen. Er zijn verschillende soorten leugens, van de meest onschuldige tot de meer serieuzere. Feit is dat zelfs de meest eerlijke mensen minstens één keer in hun leven liegen. Maar is er werkelijk een manier om een ​​leugen te ontmaskeren door de persoon die spreekt te observeren, of moeten we ons neerleggen bij het feit dat dit niet mogelijk is?

Het wijdverbreide idee is dat verschillende lichaamssignalen ons kunnen laten weten dat onze gesprekspartner liegt: oogcontact vermijden, omhoog en naar rechts kijken (wat betekent dat hij zich geen beeld herinnert, maar het verzint), de toon verlagen die onzekerheid onthult en de angst om ontdekt te worden. Kortom, non-verbale signalen kunnen gevarieerd en complementair zijn, maar een interessant nieuw onderzoek heeft zijn inspanningen gericht op leugendetectie en is tot nieuwe conclusies gekomen.

Advertisement

Leugentje om bestwil en misleiding: het verschil

Timothy Luke en zijn collega's van de Universiteit van Göteborg, Zweden, onderzochten een onderzoek van vijftig internationale onderzoekers naar leugendetectie, om te begrijpen hoe het mogelijk is deze te herkennen. Hoewel er al meer dan een eeuw onderzoek wordt gedaan naar methoden om leugens te ontmaskeren, blijven “leugenaars” ongestoord liegen zonder ontdekt te worden. Natuurlijk moeten we, zoals Luke opmerkt, onderscheid maken tussen “leugens om bestwil” en regelrecht bedrog: “De constructie van bedrog is ingewikkelder dan veel mensen denken. Er zitten veel psychologische processen achter. Zelfs oppervlakkige dingen, zoals de duur en de soort communicatie doet er toe.”

Zijn er signalen die erop wijzen dat de persoon van plan is te liegen? Volgens het onderzoek is wegkijken niet zo veelzeggend: 82% van de experts is van mening dat degenen die liegen oogcontact niet meer vermijden dan degenen die de waarheid vertellen. Pär-Anders Granhag, hoogleraar psychologie en een van de auteurs van de studie, legde uit dat “wegkijken geen diagnostisch signaal is voor bedrog”. En niet alleen dat: voor 70% van de deskundigen zou zelfs nerveus overkomen niet symptomatisch zijn voor een leugen die verteld wordt.

Hier is het echte signaal om erachter te komen of iemand liegt

Freepik

Naast nervositeit en de neiging om weg te kijken, zijn de andere algemeen bekende signalen de voortdurende verandering van houding, zichzelf vaker aanraken en de vertraging bij het formuleren van reacties. Onderzoekers hebben echter ontdekt dat zelfs deze gegevens niet doorslaggevend zijn: in sommige gevallen kunnen deze factoren sterker geaccentueerd zijn, maar andere keren zijn ze totaal afwezig.

Volgens Luke en zijn collega’s is er maar één signaal dat echt belangrijk is en effectief blijkt bij het opsporen van een leugen: het gebrek aan details. Volgens 72% van de experts zijn “leugenaars” minder nauwkeurig in hun verhalen dan degenen die de waarheid vertellen. Daarom is het nuttiger om aandacht te besteden aan wat iemand zegt, dan aan zijn lichaamstaal. Bovendien kunnen sommige details tegenstrijdig lijken: "De inconsistentie tussen verklaringen en bewijsmateriaal is een ander signaal."

Uiteindelijk "zijn er geen betrouwbare non-verbale signalen, maar wel betrouwbare verbale signalen. Als er een inconsistentie bestaat tussen wat iemand je vertelt en de feiten die ze je vertellen, is de kans groot dat ze je proberen te misleiden." Natuurlijk, zo voegen de onderzoekers toe, kunnen het soms simpele geheugenfouten zijn, om nog maar te zwijgen van het feit dat "iedereen op zijn eigen manier liegt" en dat er daarom geen universeel onfeilbare methode bestaat om te ontdekken of iemand liegt. De door het team aangegeven methode lijkt echter het meest effectief.

Advertisement