Met een baksteen de weg oversteken om automobilisten te “overtuigen”: het geniale initiatief

Janine image
door Janine

29 Mei 2024

Met een baksteen de weg oversteken om automobilisten te “overtuigen”: het geniale initiatief
Advertisement

Oversteken lijkt misschien een banale activiteit, binnen ieders bereik. Vaak zitten er echter valkuilen achter, ook in straten met zebrapaden in de stad. Dit besef zit achter een initiatief dat te zien is in een virale video waarin een ongebruikelijke maar effectieve manier wordt gepresenteerd om veilig over te steken... met behulp van een baksteen. Laten we eens kijken hoe.

Advertisement

De weg oversteken met een baksteen om automobilisten te "overtuigen": de virale video

We zijn in Granville Island, Canada, en in de video zien we het tafereel vanuit het oogpunt van een persoon die de weg moet oversteken. Er zijn zebrapaden, dat klopt, maar er zijn ook auto's die hij moet stoppen om naar de overkant te gaan. Op dit punt zien we een kistje met een aantal stenen en heel specifieke instructies:

Laat jezelf zien en neem een baksteen. 1. Pak de baksteen. 2. Kijk naar de weg. 3. Verplaats de baksteen. 4. Steek de straat over.

En dat is wat de vrouw doet: ze pakt de baksteen en gaat naar het zebrapad om over te steken. Als ze aan de overkant komt, staat daar ook een kistje waar ze de steen in kan doen en dan gaat ze weg. Dit is ongetwijfeld een creatieve methode... maar is het ook effectief?

Advertisement

“Een geniaal idee, ook te gebruiken als er plassen zijn”: de reacties op de virale video

shynat_/Instagram

De reacties lieten niet lang op zich wachten en per slot van rekening zijn problemen op de weg altijd in staat om de gemoederen te verhitten, om heel goede redenen. Een gebruiker bekende zijn onwetendheid en schreef “ik begrijp het gebruik van bakstenen niet... sorry”, terwijl een ander alles begreep en schreef “het is het meest geniale dat ik vandaag heb gezien”. Deze twee opmerkingen vatten het best de twee posities samen van de mensen die de video hebben gezien: zij die de aard of effectiviteit van de baksteen niet begrijpen en zij die het idee waarderen. Een derde groep denkt dat het sowieso nutteloos zou zijn, terwijl een andere gebruiker simpelweg opmerkt "het is een geweldig idee, ook om te gebruiken als er plassen liggen". Wie wil voorkomen dat hij doorweekt raakt door een onvoorzichtige bestuurder?

De weg oversteken met een baksteen: een effectief initiatief?

Het initiatief van sommige steden in Canada heeft als duidelijk doel voetgangersoversteekplaatsen veiliger te maken. Als automobilisten niet van plan zijn om te stoppen, dan doen ze dat wel als ze geconfronteerd worden met de “dreiging” van een baksteen, toch? Nou, niet helemaal. Ten eerste zijn de stenen geen “echte” stenen, maar van piepschuim: ze zijn bedoeld om te laten zien, niet om te dreigen. Het initiatief is dan ook bedoeld om Canadese automobilisten op een speelse manier bewust te maken van verkeersveiligheid.

Zoals een gebruiker in de reacties opmerkt, is het een voorbeeld van Nudge Theory, een theorie die gebaseerd is op het idee van het geven van “suggesties” of “stimuli” om het gedrag van mensen positief te beïnvloeden. Zonder iets te hoeven opleggen dus. De aanwezigheid van de baksteen is vanuit dit oogpunt niet zozeer een echte bedreiging als wel een visueel symbool: een zacht duwtje in de richting van automobilisten. Het lijkt misschien een extravagant initiatief, maar dat doet niets af aan de effectiviteit ervan. Ook niet op voorruiten van auto's.

Advertisement