Enkele wetenswaardigheden over Oymyakon, een van de koudste bewoonde dorpen op aarde

Janine image
door Janine

01 Januari 2020

Enkele wetenswaardigheden over Oymyakon, een van de koudste bewoonde dorpen op aarde
Advertisement

De volgende keer dat je de kou van de winter vervloekt omdat de voorruit van de auto bevroren is en je te laat op je werk bent, denk dan even aan de inwoners van het kleine dorpje Oymyakon, in Rusland, en alles lijkt meteen draaglijker. Het is in feite een plaats in Siberië die bekend staat als de "Noordpool van de kou", behorend tot de koudste plaatsen op aarde (zo niet de koudste).

Het lijkt erop dat de naam is afgeleid van een uitdrukking die ontdooid water aangeeft, omdat er een hete bron in de buurt is. Buiten dit regeert echter de meest angstaanjagende vorst, met pieken tot 70 graden onder nul.

Advertisement
Maarten Takens/Wikimedia

Maarten Takens/Wikimedia

Oymyakon, dat zich op minder dan 800 meter boven zeeniveau bevindt, was oorspronkelijk een soort buitenpost voor de rendierherders, die hier stopten om de dieren te eten en water te geven; tegenwoordig heeft het 800-1000 inwoners.

Advertisement
Ilya Varlamov/Wikimedia

Ilya Varlamov/Wikimedia

Gelegen in het oosten van Siberië, ten noorden van de Republiek Sacha Jacuzia, wordt het gekenmerkt door lange en zeer strenge winters, met korte en beslist geen warme zomers. Om je een idee te geven, juni en juli zijn de enige maanden van het jaar waarin de temperatuur nooit onder -10°C daalt.

Het is niet ongewoon om toeristen te vinden in Oymyakon, aangetrokken door de charme van deze vijandige en stille plek. Onder hen is het erg populair om een kopje water in de lucht te gooien en het in een paar seconden te zien bevriezen, dit alles onsterfelijk te maken met een episch beeld.

satatour_ykt/Instagram

satatour_ykt/Instagram

Advertisement

Ondanks de temperaturen is het dorp een van de weinige ter wereld met temperaturen die onder -60 graden dalen en een stabiele bevolking hebben. In de winter overleven burgers door enorme hoeveelheden hout en kolen te verbranden om zich te verwarmen.

Advertisement
tourgratisrusia/Instagram

tourgratisrusia/Instagram

Het dorp heeft een handvol winkels en wat markten waar vis en vlees (uiteraard bevroren) worden verkocht. Kinderen gaan naar school zoals op elke andere plaats: de structuur sluit alleen als de temperatuur onder -52 graden daalt.

Een bezoek aan Oymyakon is zeker niet geschikt voor iedereen; temperaturen zijn extreem, het comfort tot op het bot gereduceerd, maar voor berg- en koude liefhebbers is het een waar paradijs: de stilte van de woestenij en de gewoonten van deze moedige bevolking maken het tot een unieke ervaring in de wereld.

Advertisement
Advertisement