De Noorse Boskat, de kat met de magnetische charme, geliefd sinds de dagen van de Vikingen

Janine image
door Janine

04 Januari 2020

De Noorse Boskat, de kat met de magnetische charme, geliefd sinds de dagen van de Vikingen
Advertisement

De Noorse boskat is een oud kattenras afkomstig uit de Scandinavische landen. Van wilde oorsprong is het een grote en langharige kat. Zijn geschiedenis is nauw verbonden met de Viking-traditie en er bestaan legenden die haar rol in de samenleving van de oude Scandinavische volkeren vertellen, evenals haar schoonheid. Laten we dit prachtige ras samen ontdekken aan de hand van enkele foto's.

via hillspet.co.id

Advertisement

Legenden vertellen dat de Vikingen de katten van het nabijgelegen bos in hun huizen hielden en dat ze hen ook meenamen op schepen op lange reizen, om muizen weg te houden van voedselvoorraden.

Advertisement

Er is ook een legende die vertelt over Freia, de godin van de liefde en de vruchtbaarheid, die rondliep op een kar getrokken door twee grote langharige katten op zoek naar haar partner. Thor, de god van de donder, onderging in plaats daarvan een krachtmeting die bestond uit het optillen van een grote kat.

Noorse boskatten zijn in feite middelgroot van formaat, hebben een lang lichaam en zijn langharig dat verschillende functies vervult, in de eerste plaats bescherming tegen de kou. De oren zijn groot om te profiteren van een uitstekend gehoor dat onmisbaar is bij jacht en verdediging, die ook bedekt zijn met haar.

Bijzonder fascinerend zijn de poten, groot en robuust, met de achterste hoger dan de voorste. De poten zijn breed en met zwemvliezen bedekt met plukjes haar, zelfs tussen de tenen om te voorkomen dat ze in de sneeuw zakken en ook een comfortabele wandeling kunnen maken op verse sneeuw.

De staart is bijzonder lang, meestal tot aan de schouderbladen, maar in sommige gevallen reikt hij tot aan de nek. De vacht is ook geoptimaliseerd om in koude en besneeuwde omgevingen te overleven: de ondervacht is vergelijkbaar met wol en is bedekt met een dikke laag waterafstotend haar, vooral op de rug en heupen.

Advertisement

Tegenwoordig is de Noorse boskat een ras dat perfect past in een huiselijke context. Het heeft een volgzaam, trouw karakter en vertoont veel meer overeenkomsten met het karakter van een hond dan met een kat. Iedereen die er een bezit, zegt dat ze zich ook lenen voor het leren van eenvoudige commando's. Ze gebruiken hun gemiauw om te communiceren, zozeer zelfs dat het soms lijkt alsof ze echte gesprekken hebben!

De Noorse boskat is een prachtig dier, gewaardeerd door oude Scandinavische volkeren en de kattenliefhebbers van nu!

Advertisement
Advertisement