In Parijs lijkt het graf van danser Noerejev bedekt met een tapijt: in werkelijkheid is het een prachtig mozaïek - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
In Parijs lijkt het graf van danser…
In Londen bevinden zich de Deze kunstenaar transformeert oude borstels in scenario's die uit een sprookje lijken te komen

In Parijs lijkt het graf van danser Noerejev bedekt met een tapijt: in werkelijkheid is het een prachtig mozaïek

Door Janine
30.053
Advertisement

Speciale mensen verdienen het om op even speciale plaatsen te rusten. Met dit in gedachten werd het graf van de Russische danser Rudolf Chametovitsj Noerejev gebouwd, een artefact dat veel meer is dan een eenvoudig graf: het is een echt kunstwerk.

Op de Parijse orthodoxe begraafplaats van Sainte-Geneviève-des-Bois is het onmogelijk het niet op te merken. Het graf van wat een van de grootste dansers en choreografen van de vorige eeuw was, lijkt in feite bedekt te zijn met een prachtig tapijt van Kazachse kilim, een soort accessoire met oude oorsprong en van enorme waarde, zeer geliefd bij Noerejev. We moeten het graf echter van dichtbij bekijken om te beseffen dat wat wordt waargenomen helemaal geen tapijt is.

Duizenden tegeltjes van verschillende kleuren, in 20 tinten rood en 10 van goud, op een spectaculaire manier gerangschikt om in alle opzichten op een zacht tapijt te lijken. Het graf van de danser Rudolf Noerejev is eigenlijk een prachtig mozaïek, wat het echt uniek maakt. Het werk is ontworpen door de Italiaanse scenograaf Ezio Frigerio en gemaakt door studio  Akomena in Ravenna.

Alles in dit prachtige mozaïek doet denken aan een tapijt. En het effect is zo realistisch dat het zelfs het meest oplettende oog voor de gek zou kunnen houden. De plooien zijn zo perfect dat ze echt het graf van de Russische danser lijken te bedekken, die in plaats daarvan ondergronds is.

Noerejev stierf in 1993, geveld door complicaties als gevolg van aids en tijdens zijn seculiere begrafenis werden ook zijn dansschoenen samen met hem begraven. Zijn opvallende patrimonium financierde de stichting die zijn naam draagt, die cultuur en liefdadigheid bevordert, opkomende talenten helpt en aids-onderzoek ondersteunt.

Advertisement

Een graf, dat van Noerejev, die zijn persoonlijkheid volledig weerspiegelt. Onuitputtelijk, verrassend, intens, opvallend, excentriek: een man die, ook vanwege deze karaktereigenschappen, een werkelijk unieke en bijzondere herinnering aan zichzelf heeft achtergelaten.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt