Een fotograaf legt het moment vast waarop een orang-oetan een man een hand geeft om hem te helpen

Janine image
door Janine

09 Februari 2020

Een fotograaf legt het moment vast waarop een orang-oetan een man een hand geeft om hem te helpen
Advertisement

Als je op het internet surft, kom je vaak afbeeldingen en video's tegen die de primaten weergeven in houdingen en situaties die grenzen aan het geloofwaardige. Zelfs als ze niet communiceren met taal (hoewel sommigen van hen hebben aangetoond ertoe in staat te zijn), is hun manier van voelen en uiten van emoties ongelooflijk vergelijkbaar met die van ons, en met hun blik of hun gebaren hebben ze geen probleem om zich te doen begrijpen.

Precies zoals de hoofdpersoon, de orang-oetan van deze fotografische reeks, gemaakt door de dierenfotograaf Anil Prabhakar in een natuurreservaat in Borneo.

via dailymail.co.uk

Advertisement
Anil Prabhakar

Anil Prabhakar

Terwijl hij zich midden in een safari met vrienden bevond, zag de fotograaf Anil Prabhakar een boswachter die, nadat hij had gehoord van de aanwezigheid van een slang in een plas water, onmiddellijk in actie kwam om de struiken en de primaten te beschermen. De man werkt namens een vereniging zonder winstoogmerk genaamd de Borneo Orangutan Survival Foundation, die zich inzet voor het beschermen van deze dieren die worden bedreigd door het verlies van hun leefgebied.

Advertisement
Anil Prabhakar

Anil Prabhakar

Een grote orang-oetan die in de buurt was, leek bijzonder geïntrigeerd door de operatie en kwam dichterbij om te controleren.

Net toen Anil Prabhakar zich aan het voorbereiden was om enkele foto's te maken om het moment te vereeuwigen, strekte de grote primaat zijn arm letterlijk uit naar de man, als in een hulpgebaar dat iedereen extatisch achterliet.

Anil Prabhakar

Anil Prabhakar

Geconfronteerd met een dergelijk gebaar handelde de boswachter echter zeer professioneel: hij besteedde geen aandacht aan het hulpaanbod en gaf de orang-oetan zijn hand niet, maar gaf er de voorkeur aan de operatie voort te zetten. Zoals hij vervolgens uitlegde, is het, hoewel iemand in de verleiding kan komen om zich over te geven aan contact, essentieel om deze dieren te respecteren (die, hoewel lief, wilde wezens blijven), om te voorkomen dat ze te vertrouwd raken met mensen.

Borneo Orangutan Survival Foundation

Borneo Orangutan Survival Foundation

De giftige slangen die de tropische bossen van Borneo bewonen zijn zeer talrijk en vormen een groot risico voor deze lieve dieren, die toch al sterk onder druk staan door menselijke activiteiten. Dit is de reden waarom de parkwachters er alles aan doen om ze te proberen te verwijderen wanneer ze dicht bij familiegroepen zijn. Een doordachte taak die de orang-oetans, afgaande op de dankbare reactie van deze vriendelijke reus, zeer op prijs lijken te stellen.

Advertisement