Deze kleine orang-oetan blijft zichzelf steeds omhelzen... de reden hiervoor is hartverscheurend - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Deze kleine orang-oetan blijft zichzelf…
Een man bouwt een aangepaste kajak omdat hij zijn honden nooit meer alleen thuis wil laten Deze kleurenfoto's van Parijs werden 100 jaar geleden gemaakt: om verliefd op te worden!

Deze kleine orang-oetan blijft zichzelf steeds omhelzen... de reden hiervoor is hartverscheurend

Door Sarah Nichele
16.605
Advertisement

Een reddingsteam uit Borneo, Indonesië, wist deze kleine orang-oetan te redden uit de klauwen van illegale handelaars die handelen in exotische dieren: veel mensen vinden het fascinerend om wilde en exotische dieren in huis te hebben, zoals krokodillen, slangen, apen en papegaaien, die hiervoor moeten worden weggerukt uit hun natuurlijk omgeving.

De voorwaarden om deze dieren te kunnen houden is vaak zo ingewikkeld, dat veel van deze dieren worden achtergelaten in de natuur door hun kopers, wat gevaarlijk is voor lokale natuurlijke habitat en voor de dieren zelf.

De beelden van dit geredde aapje zijn de hele wereld overgegaan: deze beelden zouden je blij moeten maken, maar ze maken je vooral ook heel erg boos.

Dit is Joss, een kleine orang-oetan die voor 500.000 roepie (circa 33 euro) werd verkocht op een lokale dierenmarkt.

Joss werd gekocht door iemand die zich niet bewust was van de illegaliteit van een dergelijke aankoop. Na een tijdje bij deze persoon in huis te hebben gewoond, werd deze zich ervan bewust dat het dier het absoluut niet naar zijn zin had en Joss werd naar het opvangcentrum 'International Animal Rescue' gebracht, waar ze veel ervaring hebben met het opvangen van dit soort dieren.

Het bijzondere aan Joss is dat hij constant zijn armen om zich heen slaat, alsof hij zichzelf wil knuffelen: dierenartsen hebben dit vreemde gedrag verklaard als het gevolg van een vroegtijdige scheiding van zijn moeder. Hij knuffelt zichzelf om zichzelf te troosten en de genegenheid te krijgen die hij nooit heeft ontvangen.  

Het korte leven van Joss is getekend door onuitwisbare trauma's. Hij was hoogstwaarschijnlijk getuige van de moord op zijn moeder, die haar kleintje van haar af wilde nemen zonder daarbij te worden aangevallen. Daarna heeft hij moeten lijden in de handen van iemand die zich niet bekommerde om zijn gezondheid en welzijn, maar hem alleen als handelswaar zag. 

Helaas zijn dergelijke wanddaden niet alleen beperkt tot Borneo, waar de dieren naast de illegale dierenhandel worden bedreigd als het gevolg van ontbossing en verwoesting van de natuurlijke leefomgeving.

Hoewel het verhaal van de kleine orang-oetan een hartverscheurend verhaal is, is het ook een verhaal met een sprankje hoop.

Vandaag de dag volgt Joss een traject in het rehabilitatiecentrum, waar hij alle liefde en genegenheid krijgt van gespecialiseerde dierenartsen, waardoor hij weer een gelukkige oerang-oetan kan zijn zoals het hoort.   

 

Bekijk de Video:

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt