Deze kunstenaar maakt kleine natuurlijke en zelfvoorzienende werelden in glazen flessen en potten

Janine image
door Janine

15 Maart 2020

Deze kunstenaar maakt kleine natuurlijke en zelfvoorzienende werelden in glazen flessen en potten
Advertisement

In de wereld van de hedendaagse kunst is er niet alleen ruimte voor sculpturen en schilderijen, maar ook voor andere soorten creaties. Modelleren is bijvoorbeeld een wereld op zich dat zeker zijn artistieke kant heeft. Heb je ooit gehoord van diorama's? Dit zijn kleinschalige modellen, die een scenario nabootsen, echt of fantasie. Elk aspect wordt tot in detail verzorgd en vakkundig met de hand gebouwd. Degenen die plezier hebben met deze fascinerende hobby (en zelfs een beetje dure, laten we eerlijk zijn!) weten werkelijk adembenemende scenario's te reproduceren. De laatste tijd is het dan ook steeds populairder geworden om miniatuurwerelden in potten, glazen, flessen en zelfs gloeilampen na te bootsen met behulp van het natuurlijke element. Dit soort reproducties worden vaak "gesloten terraria" of “garden in a jar” genoemd, omdat het echte "tuintjes in een pot” voorstellen. Hier, in tegenstelling tot de klassieke diorama's waar alles kunstmatig en op maat gemaakt is, proberen we voornamelijk de elementen te benutten die de natuur ons ter beschikking stelt, door aangepaste modellen te integreren in de scenario's. Het resultaat is een echt ecosysteem dat erin slaagt zelfs in een gesloten omgeving te leven.

via Instagram / JardimSPTerrarios

Advertisement
Instagram / JardimSPTerrarios

Instagram / JardimSPTerrarios

Roger Evangelista is een van de vele kunstenaars die het heerlijk vinden om absoluut uitzonderlijke terraria te creëren. Roger had een stabiele baan en bekleedde een succesvolle positie, maar zijn leven miste nog iets; zijn beroep maakte hem niet echt gelukkig, daarom besloot hij zijn carrière op te geven om zich te wijden aan een van zijn grote passies: de natuur. Bij toeval merkte hij dat hij alleen een beetje grond en wat vocht nodig had om de zaailingen zelfs in een gesloten omgeving te laten leven.

Advertisement

Het idee van de “flessentuin” is niet zo origineel als je zou denken. Het is in feite een praktijk die al in de negentiende eeuw gebruikt werd, toen een Engelse arts, N.B. Ward, besloot het leven van vlinders te bestuderen. Ward zag in 1829 de spontane groei van een varen en een scheut gras in een glazen fles waarin hij een mottenpop had afgesloten met een beetje aarde.

Instagram / JardimSPTerrarios

Ward merkte op dat zich na verloop van tijd condensatie had gevormd op het binnenoppervlak van de fles; dankzij dit detail en zijn passie voor plantkunde kon de arts achterhalen wat er aan de hand was: de planten van het terrarium stoten waterdamp uit die, condenserend op het glas die vervolgens in de vorm van druppels op de grond vielen, een klein zelfvoorzienend ecosysteem hielp te creëren. En het is precies "Ward's vitrine" die de voorloper van het hedendaagse terrarium is.

Instagram / JardimSPTerrarios

Instagram / JardimSPTerrarios

Roger's werken zijn in feite kleine ecosystemen die speciaal zijn ontworpen voor mensen die in grote steden wonen en geen tuin of een terras hebben, of simpelweg moeite hebben om voor bloemen en planten in huis te zorgen. Om de grijsheid van de metropool te verslaan, biedt Roger kleurrijke natuurlijke composities aan, die zeker een vleugje levendigheid geven aan de omgeving waarin ze zijn geplaatst.

Hoewel ze weinig onderhoud vergen, hebben ze toch een goede blootstelling aan zonlicht (maar geen directe straling) en een warme omgeving nodig die altijd tussen de 13 en 27 graden blijft. Het is duidelijk dat een te hoge vochtigheidsgraad schimmelvorming kan veroorzaken en de bladeren kan laten rotten.

Advertisement
Instagram / JardimSPTerrarios

Instagram / JardimSPTerrarios

Wat de creaties van Roger betreft, is het mogelijk om planten en personages te kiezen die in het kleine scenario kunnen worden opgenomen, waarbij het terrarium 100% wordt gepersonaliseerd.

Zoals je op de foto's kunt zien, zijn dit werken die tot in de kleinste details zijn bestudeerd en die de juiste dosis sereniteit en harmonie weten over te brengen.

Advertisement
Instagram / JardimSPTerrarios

Instagram / JardimSPTerrarios

Stel je voor dat je een of meer van deze kleine kunstwerken in huis hebt! Als je geïnteresseerd bent in de creaties van deze Braziliaanse artiest, kun je zijn website en zijn Instagram-pagina bezoeken.

Advertisement