Nu India in quarantaine is geplaatst, maken duizenden zeeschildpadden ongestoord hun nest: naar schatting 60 miljoen eieren

Janine image
door Janine

01 April 2020

Nu India in quarantaine is geplaatst, maken duizenden zeeschildpadden ongestoord hun nest: naar schatting 60 miljoen eieren
Advertisement

De pandemie van het Coronavirus en de daaruit voortvloeiende blokkering van activiteiten die in veel landen over de hele wereld zijn uitgevoerd, blijven positieve effecten hebben op de natuur, dieren en de lucht die we inademen. Het lijkt erop dat deze dramatische situatie, te midden van zoveel lijden en ontberingen, ook een periode van "ademen" en welzijn heeft gebracht voor de planeet die ons huisvest en voor zoveel wezens die vaak worden bedreigd door de aanwezigheid van de mens.

In het oosten van India gebeurde wat lange tijd niet is gezien langs de kust van de staat Odisha. Zeeschildpadden, dieren waarvan bekend is dat ze kwetsbaar zijn en bedreigd worden door vervuiling en menselijke activiteiten, maakten gebruik van de quarantaine om hun ruimtes terug te nemen zonder gestoord te worden.

via The Hindu

Advertisement

We hebben het over honderdduizenden dwergschildpadden (Olive Ridley of Lepidochelys olivacea) die de kust hebben weten te bereiken, op het strand van Rushikulya, om hun nesten te graven en binnen een paar dagen hun eieren te leggen. Alles gebeurde op een veiliger en meer beschermde manier dan in de normale situatie waarin de mens met zijn visserij- en toeristische activiteiten dit fascinerende natuurlijke proces zeker zou hebben verstoord.

Over het algemeen zou zo'n gebeurtenis in feite menigten toeristen aantrekken die dit graag zouden willen zien, waarbij ze de schildpadden duidelijk storen. Om nog maar te zwijgen van het trieste fenomeen van de stroperij, dat vaak gewetenloze mensen eieren van het strand heeft zien stelen en ze vervolgens doorverkochten op lokale markten. Dit alles gebeurde niet en de prachtige zeeschildpadden konden in volledige rust hun nest maken.

Advertisement

Dat meldde The Hindu, die ook specificeerde hoe de autoriteiten die verantwoordelijk zijn voor de bescherming van de schildpadden hun best hebben gedaan om ervoor te zorgen dat de schildpadden op een beschermde manier konden paaien. Het nieuws komt nadat een ander massaal nestelen, dat plaatsvond op het strand van Gahirmatha, ook succesvol was. Door de eieren die door de schildpadden op een veiliger manier zijn gelegd toe te voegen aan het blokkeren van de activiteiten door het Coronavirus, zijn de autoriteiten tot de schatting gekomen dat het er in totaal ongeveer 60 miljoen zullen zijn.

Heel goed nieuws voor deze dieren, die vorig jaar niet eens op het strand van Rushikulya waren beland. De natuur, met de minder aanwezige mens, neemt terug wat van haar is, en dat zou haar altijd moeten worden gegarandeerd.

Advertisement