Deze vogels "waarschuwen" neushoorns voor de aanwezigheid van stropers: een vriendschap die de soort kan redden

Janine image
door Janine

31 Mei 2020

Deze vogels "waarschuwen" neushoorns voor de aanwezigheid van stropers: een vriendschap die de soort kan redden
Advertisement

Het is niet ongebruikelijk dat dieren van verschillende soorten in de natuur samenwerken om hun overlevingskansen te vergroten. Het voorbeeld van bijen die nectar uit bloemen zuigen door anderen te bestuiven, laat zien dat deze symbiose niet uitsluitend beperkt is tot de dierenwereld, maar ook interacties met de plantenwereld omvat. Een ander mooi voorbeeld dat getuigt van een bijzondere maar volledig succesvolle samenwerking is die met neushoorns en ossenpikkers, dagvogels die meestal op de rug van grote Afrikaanse herbivoren leven. Hoewel we niet 100% zeker zijn, kan dit type vogel op de een of andere manier de neushoorns "waarschuwen" voor een veel onaangenamer aanwezigheid - die van stropers.

via CBC

Advertisement
Wikimedia / Charles J Sharp

Wikimedia / Charles J Sharp

In Swahili is de naam van deze vogel Askari wa kifaru, wat “de bewaker van neushoorns” betekent - een definitie die Roan Plotz's stelling lijkt te bevestigen dat neushoorns vergezeld van ossenpikkers de mogelijke aanwezigheid van een menselijk wezen in de buurt gemakkelijker kunnen lokaliseren, vergeleken met die exemplaren die in plaats daarvan alleen zijn. Neushoorns hebben een zeer goed ontwikkeld gehoor- en reukorgaan, maar hun zicht is slecht: als we een neushoorn proberen te benaderen die niet in onze richting kijkt, zullen we verbaasd zijn dat we heel dicht bij het exemplaar kunnen komen... tenzij er op zijn rug zo'n vogeltje zit!

Advertisement
Wikimedia / Elitre

Wikimedia / Elitre

Een wiskundige analyse van het uitgevoerde onderzoek heeft een vermindering van 40-50% van de waarnemingen van neushoorns aangetoond wanneer deze gepaard gaan met de aanwezigheid van ossenpikkers. Kortom, deze vogels kunnen een soort "alarm op afstand" zijn waarmee neushoorns zich de aanwezigheid van gevaarlijke stropers beseffen.

Advertisement