Een team van archeologen heeft een oud middeleeuws zwaard gevonden in een meer in Polen: het dateert van 1000 jaar geleden - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Een team van archeologen heeft een oud…
Een jongen kleurt heel oude foto's met de hand en laat ons enkele historische figuren met andere ogen zien 12 keer waarin onze ogen ons hebben bedrogen en we het slachtoffer zijn geworden van het effect van pareidolie

Een team van archeologen heeft een oud middeleeuws zwaard gevonden in een meer in Polen: het dateert van 1000 jaar geleden

Door Janine
1.255
Advertisement

2020 lijkt in verschillende opzichten een ietwat rampzalig jaar te zijn, maar wetenschappelijke en archeologische ontdekkingen mankeren niet. In feite vond een team van Poolse archeologen in juli verschillende artefacten die dateren van ongeveer 1000 jaar geleden op de bodem van een meer; waaronder een oud middeleeuws zwaard. Dit is een belangrijke ontdekking, zo een die niet elke dag voorkomt, door de experts van de Nicolaus Copernicus Universiteit en het Museum Piast.

Wczesnośredniowieczny miecz tuż po wydobyciu, fot. Mateusz Popek

Pubblicato da Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu su Venerdì 7 agosto 2020

Tijdens deze expeditie werden talloze artefacten gevonden, waaronder kruisboogpijlen, pijlpunten, twee bijlkoppen en een zeis uit de 13e eeuw.

"Dit is waarschijnlijk het rijkste seizoen van de afgelopen twaalf jaar. Niet alleen vanwege het aantal voorwerpen, maar ook vanwege hun waarde en de context waarin ze zijn gevonden", zegt Andrzej Pydyn, hoogleraar archeologie en specialist in mariene archeologie, over de ontdekking.

Archeolog eksplorujacy grot włóczni, fot. Marcin Trzciński

Pubblicato da Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu su Venerdì 7 agosto 2020

De welkome ontdekking vond plaats in het Lednica-meer, met name in een deel van het meer nabij het historische eiland Ostrów Lednicki, waar een belangrijke Slavische nederzetting stond.

Het oude zwaard ziet er roestig uit, maar het moest ooit rijkelijk versierd zijn geweest en dappere krijgers van een hoge rang dienen. In werkelijkheid is het, hoewel zeldzaam, het achtste zwaard van deze soort dat in het Lednica-meer is gevonden. Maar het is de eerste die in bijna 20 jaar wordt gevonden!

Advertisement

Archeolog wydobywający grot włóczni, fot. Hubert Marecki

Pubblicato da Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu su Venerdì 7 agosto 2020

De experts waren verrast door de uitstekende staat waarin het zwaard werd gevonden: bijzonder intact en in de originele leren schede geplaatst. Na zorgvuldige röntgenanalyse werd een oud christelijk symbool, bekend als het kruis van Jeruzalem, op het zwaard geïdentificeerd. Hoewel kruizen wijdverspreid waren in West-Europa, waren ze vrij zeldzaam in Oost-Europa.

Eksploracja wczesnośredniowiecznego miecza, fot. Filip Nalaskowski

Pubblicato da Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu su Venerdì 7 agosto 2020

De verschillende vondsten dateren uit de tijd van hertog Miecislao I van Polen, een vooraanstaand lid van de Piast-dynastie, die Polen in 966 tot het christendom bekeerde. Deze aanwijzingen hebben ertoe geleid dat experts een verband veronderstellen tussen het gevonden zwaard en een van de hoofdrolspelers van deze historische gebeurtenissen.

Hoewel we niet precies de waarheid achter deze kostbare vondst kennen, kunnen we het historisch belang ervan perfect beseffen.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt