1300 jaar oude tatoeage met het opschrift "Christus" gevonden in Nubië: de buitengewone ontdekking

Janine image
door Janine

30 Oktober 2023

1300 jaar oude tatoeage met het opschrift "Christus" gevonden in Nubië: de buitengewone ontdekking
Advertisement

Een paar kilometer van de stad Karima, in het noorden van Soedan, ligt het klooster van Ghazali, een van de best bewaarde archeologische vindplaatsen in de Bayuda-woestijn. Sinds 2012 onderzoekt een groep onderzoekers van het Poolse Centrum voor Mediterrane Archeologie de christelijke sporen van het Nubische klooster. En onlangs deden ze een bijzondere ontdekking: een zeldzame tatoeage die verwijst naar Jezus Christus op een van de lichamen in het graf. Laten we eens kijken wat dit betekent voor archeologisch onderzoek en waarom het belangrijk is!

Advertisement

Nubië en het christendom: een lange geschiedenis

Nubië en het christendom: een lange geschiedenis

Scan by New York Public Library/Wikimedia Commons - Public Domain

Nubië is een historische regio die zich uitstrekt over Noord-Soedan en Zuid-Egypte. Er wordt veel over Nubië gesproken vanwege zijn betrekkingen met het oude Egypte, en weinig vanwege zijn relaties met het Romeinse Rijk. Velen weten echter niet dat de regio ook kan bogen op een zeer lange geschiedenis van christelijke aanwezigheid, die teruggaat tot de eerste eeuw. In de klassieke tijd en in de late oudheid had Nubië feitelijk een strategische geografische ligging voor de handelsroutes tussen de Middellandse Zee en de Levant.

Het was precies de christelijke aanwezigheid die leidde tot de oprichting van het klooster van Ghazali aan het einde van de 7e eeuw, ongeveer 1300 jaar geleden. De christelijke tatoeage werd hierbinnen gevonden, een van de meest buitengewone archeologische ontdekkingen voor de regio. Meestal zijn tatoeages in Nubië beperkt tot kunstwerken van getatoeëerde vrouwen, en fysiek bewijs is zeldzamer vanwege de afbraak van de menselijke huid. Als we hieraan de extreme zeldzaamheid toevoegen van het vinden van tatoeages uit het christelijke tijdperk, kunnen we beter begrijpen hoe belangrijk de ontdekking van de archeologen is.

Advertisement

De ontdekking van de tatoeage met het symbool van Jezus Christus

De ontdekking van de tatoeage met het symbool van Jezus Christus

Polish Center of Mediterranean Archaeology

Het onderzoek van de onderzoekers, geleid door Artur Obluski, had betrekking op het klooster van Ghazali en de vier begraafplaatsen op de site. Binnenin werden honderden graven gevonden, waarvan sommige buitengewoon goed bewaard waren gebleven. Het doel van de onderzoeksgroep was het analyseren van de menselijke resten, om zo informatie te onthullen over hun herkomst en de levensstijl van de bevolking. De levensstijl, zo herinneren we ons, van mensen die het orthodoxe christendom beoefenden, tot de 7e eeuw, en daarna het Koptische christendom, vanaf de 7e eeuw.

Nadat de meeste vondsten met foto's waren gedocumenteerd, werden deze geanalyseerd in het bio-archeologielaboratorium PCMA. En hier identificeerde Kari Guilbault een tatoeage op de rechtervoet van een van de mensen begraven in Ghazali. Zoals we al zeiden, is de ontdekking van een tatoeage op een lichaam van 1300 jaar geleden op zichzelf al iets sensationeels. Bovendien hebben analyses bevestigd dat het een christelijke tatoeage is met verwijzingen naar Jezus Christus.

De betekenis van de 1300 jaar oude tatoeage gevonden in Nubië

De betekenis van de 1300 jaar oude tatoeage gevonden in Nubië

Polish Center of Mediterranean Archaeology

In het begin had de onderzoeker begrijpelijke twijfels over de aard van de vondst. Het is een tatoeage van 1300 jaar geleden, en daarom was het identificatieproces niet eenvoudig. Dankzij het gebruik van full spectrum fotografie maakten twijfels al snel plaats voor redelijke zekerheid. Deze ontdekking bevestigt niet alleen de praktijk van het tatoeëren in het middeleeuwse Nubië, maar bevestigt ook dat tatoeages destijds deel uitmaakten van het christelijke leven. Maar wat betekent deze tatoeage?

Dankzij de analyses van Guilbault is het mogelijk om het Christogram op de voet te herkennen, een van de oudste christelijke symbolen die we kennen. Het is in feite een symbool dat wordt verkregen door de twee letters Chi en Rho te kruisen, wat de afkorting is van de naam Christus, of Χριστός in het Grieks. Maar niet alleen dat, zoals gebruikelijk was in de eerste eeuwen van het christendom, werden naast het Christogram vaak de twee letters Alfa en Omega toegevoegd, verwijzend naar de Apocalyps van Johannes. Deze twee letters zijn ook te zien in de 1300 jaar oude tatoeage die in het klooster van Ghazali is gevonden.

De tatoeage bewijst dus dat de begraven man een christen was, maar zijn stoffelijk overschot werd niet gevonden op de begraafplaats die gereserveerd was voor monniken. Hij is naar alle waarschijnlijkheid een christen die tussen 667 en 774 in een volledig gekerstende regio leefde. En bij vervolgonderzoek kan de ontdekking licht werpen op de geschiedenis van deze Afrikaanse regio, evenals op de betrekkingen met de rest van de christelijke wereld.

Advertisement