Tipula, het insect dat ten onrechte voor een mug wordt aangezien: alle redenen waarom we het niet zouden moeten doden

Janine image
door Janine

09 Oktober 2020

Tipula, het insect dat ten onrechte voor een mug wordt aangezien: alle redenen waarom we het niet zouden moeten doden
Advertisement

Wist je dat niet alle insecten die deel uitmaken van de familie van de Tipulidae, inclusief de veel voorkomende muggen, noodzakelijk "bloedzuigers" zijn? Ja, want wat we maar al te vaak onderschatten, is dat niet alle mugachtige insecten in feite muggen zijn. Een meisje heeft namelijk een fotoshoot gepubliceerd waarin ze de tipula onder de aandacht brengt. Deze laatste wordt gemakkelijk aangezien voor een mug, maar dat is het helemaal niet.

via RSPB

Advertisement
Malandrina/Twitter

Malandrina/Twitter

De tipula maakt deel uit van de Tipulidae, die ook veel voorkomende muggen omvat, maar in tegenstelling tot hen zijn ze geen bloedzuigers, ondanks het feit dat mensen ze verwarren met hun naaste familieleden en ze doden zonder kennis van de feiten. De post van dit meisje introduceert ze als volgt: "Hallo, ik stel mezelf even voor, ik ben een tipula, velen zien me voor een mug aan en doden me zonder dat ik een gevaar vorm. Ik zuig geen bloed, ik ben geen hematofaag, ik voed me met nectar van bloemen en help bij bestuiving, ik vervul alleen mijn natuurlijke plicht."

Advertisement
B. Schoenmakers/Wikimedia

B. Schoenmakers/Wikimedia

In feite kan de tipula, die in de natuur voorkomt met meer dan 2.400 verschillende soorten en 40 subfamilies, op het eerste gezicht op een mug lijken, maar de lengte varieert van 15 tot 25 centimeter. Dit insect heeft lange en dunne poten en een gekleurde staart die echter tot de fysiologie van het vrouwtje behoort (het laatste deel van de staart komt in feite overeen met het ovopositor).

Ze voeden zich niet met het bloed van hun prooi, zoals muggen doen, integendeel, ze hebben de neiging om het bestuivingsproces te helpen en voeden zich met de nectar van bloemen.

Pixabay

Pixabay

Kortom, insecten die helpen de balans van ons ecosysteem levend en gezond te houden. Dus voor de volgende keer: verwar ze niet met een mug en vooral... dood ze niet zonder reden!

Advertisement