15 studenten geneeskunde poseren voor de plantage waar hun voorouders als slaven werkten

Janine image
door Janine

19 December 2020

15 studenten geneeskunde poseren voor de plantage waar hun voorouders als slaven werkten
Advertisement

Soms "spreekt" een enkel beeld meer dan duizend woorden. We beseffen het wanneer we worden geconfronteerd met foto’s die ongelooflijke en zinvolle verhalen bevatten, net zoals degene waarover we je nu gaan vertellen.

Het fenomeen van de slavernij in de Verenigde Staten heeft letterlijk een tijdperk en het leven van veel mensen gemarkeerd, die gedwongen werden om een ​​leven van ontbering en moeilijkheden te leiden omdat ze geboren waren met de "verkeerde" huidskleur. Miljoenen zwarte slaven werkten op plantages in het zuiden van de Verenigde Staten, die onder onmenselijke omstandigheden leefden. Vandaag, meer dan 150 jaar na de afschaffing van de slavernij, zijn die wonden nog steeds levend en worden ze ook herinnerd door de getuigenissen die de verlossing en trots van zo veel mensen laten zien. Net als de artsen op de foto in kwestie, een ontroerende en betekenisvolle momentopname, voor Afro-Amerikanen, en niet alleen.

via R.J. Ledet, Ph.D./Twitter

Advertisement

15 Afro-Amerikaanse studenten geneeskunde besloten elkaar te ontmoeten in Tulane, in Louisiana, waar het onderkomen was van een plantage waar slaven werkten. Daar moesten hun voorouders onuitsprekelijk en onmenselijk misbruik en lijden ondergaan. Zich bewust van dit alles en hun oorsprong, en trots op de strijd die de zwarte gemeenschap in de loop der jaren heeft gevoerd, trokken de toekomstige artsen hun witte jassen aan en poseerden ze op die plek vol geschiedenis en betekenis.

Moeilijkheden ontbraken niet - en ze ontbreken ook niet - maar zwarte mensen in de Verenigde Staten zijn altijd vastbesloten geweest om hun rechten en gelijkheid met blanken te doen gelden, concepten die helaas tegenwoordig nog steeds niet als vanzelfsprekend worden beschouwd. In de dagen van de slavernij - en ook een paar decennia daarna - zou het ondenkbaar zijn geweest om een ​​groep zwarte studenten trots te zien poseren voor een foto en carrière te maken in belangrijke beroepen. Daarom is deze foto zo belangrijk.

Advertisement
Picryl

Picryl

"We zijn de wildste dromen van onze voorouders", schreef Russell Joseph Ledet op Twitter, in een reactie op de afbeelding. En de reacties van waardering lieten niet lang op zich wachten, aangezien de foto al snel viraal ging en door duizenden gebruikers als een symbolische waarde werd beschouwd.

Trots op hun verleden en heden, inspireren deze medische studenten letterlijk talloze mensen, ze staan voor verlossing, wilskracht en vastberadenheid om dingen te veranderen. In de voetsporen van James McCune Smith, de eerste Afro-Amerikaan die een medische graad behaalde, zijn deze directe afstammelingen van slaven echt een prachtig voorbeeld voor iedereen.

Library of Congress Archive

Library of Congress Archive

En de foto zal volgens Russell een doel op zich zijn. De student die de foto heeft gemaakt, is van plan om de foto in beeld te brengen en ervoor te zorgen dat deze wordt weergegeven in 100.000 schoolklassen in het hele land. Op deze manier kunnen jonge studenten geïnspireerd worden en direct contact hebben met de gezichten en verhalen van degenen die de wereld hebben laten zien dat verlossing en een betere toekomst altijd mogelijk zijn, wat er ook gebeurt. We hopen natuurlijk dat dit het geval is, zeker wetend dat de voorouders van deze studenten trots op hen zouden zijn geweest en blij zouden zijn met hun vastberadenheid.

Advertisement