Een onderzoek beweert dat er een verband bestaat tussen lage intelligentie en homofobie

Janine image
door Janine

11 December 2020

Een onderzoek beweert dat er een verband bestaat tussen lage intelligentie en homofobie
Advertisement

Hoewel er op veel onderwerpen met betrekking tot de rechten, gelijkheid, tolerantie en keuzevrijheid van mensen vandaag de dag veel stappen voorwaarts zijn gemaakt ten opzichte van het verleden, is het voor iedereen duidelijk dat er nog steeds te veel mensen zijn die gewoon niet kunnen accepteren wat voor hen "anders” is.

Vooroordelen, definitieve meningen, onjuiste en slecht gemotiveerde overtuigingen leiden vaak tot episodes en manifestaties die allesbehalve aangenaam zijn. Denk bijvoorbeeld aan het thema van homoseksualiteit: zijn we er echt zeker van dat dit aspect - dat alleen en uitsluitend individuele keuzes zou moeten betreffen - voor 100% wordt getolereerd en gerespecteerd? Uiteraard niet, en het is niet moeilijk om het op te merken. Een interessant onderzoek heeft in dit verband homofobie in verband gebracht met een lage intelligentie. Een studie die voor velen een bevestiging zou kunnen zijn, en die aandringt om steeds harder te vechten tegen vooroordelen.

via ScienceDirect

Advertisement
Gay Wedding - Blavou/Wikimedia

Gay Wedding - Blavou/Wikimedia

Generaliseren en anderen beoordelen op basis van aannames en persoonlijke keuzes is verkeerd en we zouden dit allemaal min of meer van jongs af aan moeten weten. Toch is dit helemaal niet het geval: de geschiedenis en actuele gebeurtenissen leren ons dat dergelijk gedrag de basis vormt van onverdraagzaamheid, conflicten, onaangename episodes, enzovoort. Helaas lijkt het erop dat de mensheid er nooit in slaagt om van haar fouten te leren, en volhardt in een wervelwind van onverdraagzaamheid die de wetenschap verder heeft willen onderzoeken.

Na het onderzoek naar het thema racisme was het deze keer de beurt aan homofobie en, meer in het algemeen, aan al het kleinerende gedrag jegens degenen die sentimentele keuzes maken die als “onconventioneel” worden beschouwd. Daarom besloten experts van de Australian University of Queensland om mogelijke correlaties tussen een laag IQ en bevooroordeelde, schadelijke en lasterlijke meningen te onderzoeken.

 

Advertisement
Pxhere

Pxhere

En volgens wat uit de studie naar voren kwam, hadden ze gelijk: mensen die intolerant zijn voor koppels van hetzelfde geslacht worden vaak gekenmerkt door lagere intellectuele vermogens. Door een steekproef van meer dan 11.500 Australiërs te onderzoeken, analyseerden de wetenschappers eerst hun cognitieve vaardigheden op basis van specifieke onderzoeken en tests; op een tweede moment gingen ze verder met specifieke vragen over gelijke rechten ten opzichte van het LGBT-universum. Het was op dit punt dat het verband naar buiten kwamen.

Pxhere

Pxhere

Verminderde cognitieve en intellectuele vermogens houden rechtstreeks verband met homofobe vooroordelen en gedrag. Kortgezegd ontdekten de onderzoekers dat hoe lager het IQ van mensen is, hoe groter de kans is dat ze het totaal niet eens zijn met de uitdrukking "homoseksuele stellen zouden dezelfde rechten moeten hebben als heteroseksuele stellen".

"Tot dusverre zijn er maar weinig studies die openlijk de verbanden tussen homofobie en intelligentie hebben besproken - aldus Francisco Perales, auteur van het onderzoek - er zijn welbekende correlaties tussen verminderde cognitieve vaardigheden en vooroordelen, deze analyse bewijst het". Bovendien waren er in het verleden al verbanden tussen "domheid" en racisme ontdekt, en daarom is dit slechts een bevestiging.

Pixabay

Pixabay

Naast cognitieve vaardigheden zijn ook verbale vaardigheden, opleiding en alle economische en sociale variabelen het vizier van onderzoekers. Hoe meer een reeks voorwaarden zich voordeed, des te meer intolerant en vooringenomenheid er aanwezig was. Dit is ongetwijfeld een studie die je aan het denken zet: vooroordelen worden bestreden met cultuur, bewustzijn en geldige argumenten. Als we dit alles op de achtergrond laten, zullen tolerantie en respect altijd vage en onbereikbare begrippen zijn.

Advertisement