Hij zit 32 jaar in de gevangenis maar is onschuldig: hij krijgt een duizelingwekkende vergoeding

Janine image
door Janine

26 Mei 2023

Hij zit 32 jaar in de gevangenis maar is onschuldig: hij krijgt een duizelingwekkende vergoeding
Advertisement

Wanneer een misdrijf is gepleegd, is het de taak van justitie om de dader op te sporen en ervoor te zorgen dat de beschuldigde voor zijn fouten boet. De straf hangt uiteraard af van de ernst van het feit en de landen waar deze plaatsvindt, maar er zijn gevallen waarin enige tijd na afloop van het proces blijkt dat in werkelijkheid de verkeerde persoon is beschuldigd. Wat gebeurt er op dat moment? Stel je voor dat je veel tijd in de gevangenis doorbrengt, ondanks dat je onschuldig bent: hoe zou je je voelen? Dit is wat er gebeurde met de man die 32 jaar in de gevangenis zat, ondanks dat hij niet dedader was van wat aan hem was toegeschreven.

via CBS News

Advertisement
Amaka Ubaka/Twitter

Amaka Ubaka/Twitter

Victor Rosario, zo heet de hoofdpersoon van dit absurde verhaal, werd in 1982, toen hij 24 jaar oud was, gearresteerd. Hij werd later veroordeeld wegens brandstichting in Massachusetts, VS, waarbij acht mensen werden gedood, onder wie vijf kinderen. De man had destijds bekend, maar zijn veroordeling werd in 2014 vernietigd toen het Gerechtshof vermoedde dat zijn bekentenis niet vrijwillig was. Rosario werd later vrijgelaten na het besluit van de officier van justitie om geen verder proces te voeren. Na 32 jaar in de gevangenis te hebben doorgebracht, ondanks dat hij niet schuldig was, kreeg de man een schadevergoeding van $13 miljoen, de grootste ooit toegekend in New England.

Eenmaal geïnformeerd, zei hij: "Vandaag eindigt dit hoofdstuk en begint een nieuwe voor mij. Niets zal ooit de jaren goedmaken die mij zijn ontnomen en ik vraag het strafrechtsysteem, de universiteiten, om advocaten, aanklagers en rechercheurs voor te bereiden om hun best te doen om in de toekomst niet meer te laten gebeuren wat mij is overkomen." De advocaten die hem verdedigden, zeiden dat Rosario op de dag van de brand in het huis was om de betrokkenen te redden. Een paar uur later werd hij echter gearresteerd: “Ik probeerde met mijn ogen te communiceren dat ik een onschuldige man was. Niemand geloofde het toen."

Advertisement

Zo werd hij veroordeeld tot acht levenslange gevangenisstraffen, op basis van zijn bekentenis. “Er was geen greintje bewijs, maar de onderzoekers stelden vast dat het om brandstichting ging en dat ze een verdachte moesten vinden. Ze hebben een bekentenis laten afleggen nadat ze hem de hele nacht wakker hadden gehouden", zei zijn advocaat. "Victor was getraumatiseerd omdat hij had geprobeerd de kinderen te redden van het laaiende vuur."

“Het was eigenlijk een kwestie van taal, ik verstond het niet, ze gaven me een stuk papier om te ondertekenen en ik dacht dat ik naar huis zou gaan. En toen besefte ik dat ik handboeien om mijn polsen kreeg", zegt Rosario, oorspronkelijk afkomstig uit Puerto Rico. Volgens rapporten zou er vals bewijs zijn gecreëerd rond Rosario's valse bekentenis, waaronder het gooien van een molotovcocktail in het gebouw.

“Om vooruit te kunnen blijven gaan is het fundamenteel om te leren vergeven. Want als je vergeeft, laat je de persoon vrij die je pijn heeft gedaan en dat heb ik geleerd. Ik vergeef, want als ik dat niet doe, zal ik mijn hele leven in de gevangenis zitten. En dat wil ik niet, ik wil vrij zijn." Wat vind je van zijn woorden?

Advertisement