Deze man won de loterij 14 keer met behulp van een eenvoudig wiskundig schema

Janine image
door Janine

22 Juni 2023

Deze man won de loterij 14 keer met behulp van een eenvoudig wiskundig schema
Advertisement

Is het winnen van de loterij een kwestie van geluk? Om erin te slagen, moet je raden welke nummers worden getrokken en het is praktisch onmogelijk om te voorspellen. Veel mensen kiezen bij het invullen van de kaart getallen op basis van datums en jubilea, instincten en zelfs dromen. In de jaren negentig slaagde een man er echter in om 14 keer te winnen zonder op het lot te vertrouwen, maar volgens een nauwkeurig wiskundig schema dat effectief bleek te zijn. Laten we uitzoeken welk schema.

via The Sun

Stefan Mandel/Facebook

Stefan Mandel/Facebook

Stefan Mandel speelde in de jaren negentig verschillende keren in de loterij en won 14 keer. De econoom van Roemeense en Australische afkomst is samen met zijn team geslaagd in een onderneming die we als bijna onmogelijk zouden kunnen omschrijven. Wat zijn de kansen om de winnende nummers zo vaak te raden? In werkelijkheid had Mandel geen geluk, maar hij gebruikte een nauwkeurig systeem, dat hij voor het eerst in Roemenië gebruikte en daarna ook elders.

De kans om bijvoorbeeld de EuroMillions-jackpot te winnen is ongeveer 1 op 139.838.160. Door er twee te kopen, verdubbelen de kansen, en door deze logica te volgen, kan een punt worden bereikt waarop de kansen 139.838.160 van de 139.838.160 zijn. Het probleem blijft om er 139.838.160 te kunnen kopen zonder echter de jackpot te winnen. Mandel realiseerde zich dat in sommige loterijen de prijs was gestegen tot drie keer de aanschafprijs van een enkele mogelijke combinatie. Ervan uitgaande dat je elke combinatie van nummers kunt kopen, haal je het er bijna gegarandeerd uit, tenzij andere spelers winnen door dezelfde nummers te spelen.

Advertisement
Pexels-Not the actual photo

Pexels-Not the actual photo

Na deze eenvoudige wiskundige berekening besloot Stefan het eens te proberen: hij moest eerst genoeg investeerders overtuigen om mee te doen, wat enkele jaren duurde. Vervolgens moest hij een manier vinden om elke mogelijke combinatie in alle loterijen te kopen. Op dat punt moest hij wachten op een jackpot die groot genoeg was om te kunnen beginnen. Zijn team kocht die kaartjes in winkels en Mandel vond loterijen in de VS waar de jackpots aanzienlijk hoger waren dan de kosten van het kopen van individuele combinaties. Met name een loterij in Virginia gebruikte alleen de nummers 1 tot en met 44 bij de trekkingen: 7.059.052 mogelijke combinaties, dus veel minder dan de gebruikelijke 25 miljoen.

Toen de jackpot $15,5 miljoen bereikte, zei hij tegen zijn team dat ze grote hoeveelheden kaartjes moesten kopen door vooruit te plannen. Na twee dagen had het team 6,4 miljoen van de mogelijke 7 miljoen combinaties gekocht die nodig waren om te winnen. Onder hen was er het winnende lot.

Mandel werd onderzocht door de CIA en de FBI, maar er werd geen wangedrag gevonden. Mandel won in totaal 14 verschillende loterijen voordat hij zich terugtrok in een strandhuis op de tropische eilanden van Vanuatu in de Stille Oceaan.

Advertisement