Ze plaatst een foto in een trouwjurk, maar de iPhone toont drie verschillende “mensen” in de spiegel

Janine image
door Janine

10 December 2023

Ze plaatst een foto in een trouwjurk, maar de iPhone toont drie verschillende “mensen” in de spiegel
Advertisement

In de loop der jaren heeft internet ook onverklaarbare virale verschijnselen gegenereerd, zoals het geval van de blauw-zwarte of wit-gouden jurk in 2015. Maar nu is er iets dat nog vreemder is, zoals de foto in een trouwjurk die door de scenarioschrijfster Tessa Coates, is gepubliceerd. Wat op het eerste gezicht een vrij normale afbeelding lijkt, onthult in werkelijkheid enkele zeer bijzondere details. Maar wat is de reden?

Advertisement

Ze plaatst een foto in haar trouwjurk, maar deze lijkt op een glitch in de Matrix

Ze plaatst een foto in haar trouwjurk, maar deze lijkt op een glitch in de Matrix

Pexels

Tessa Coates is een komiek, actrice en auteur die bekend staat om haar deelname aan Massive Dad in 2016 en Feel Good in 2020. Onlangs vertelde ze haar fans over haar trouwplannen en deelde, zoals vaak gebeurt, een foto in een trouwjurk op sociale media. In eerste instantie lijkt het een normale foto: de actrice staat voor twee spiegels terwijl ze naar haar spiegelbeeld kijkt.

Toch kun je bij nadere beschouwing een beeld opmerken dat de wetten van de werkelijkheid lijkt te overtreden. Tessa heeft één arm langs haar lichaam en één gebogen, maar de spiegel links laat beide armen langs haar lichaam zien, terwijl de spiegel rechts ze allebei gebogen laat zien. Wat is hier aan de hand? Is dit een glitch van de Matrix, zoals de vrouw zelf gekscherend beweerde, of is er een rationele verklaring?

Advertisement

Op zoek naar een rationele verklaring

Op zoek naar een rationele verklaring

wheatpraylove/Instagram

Als de aanvankelijke verbazing voorbij is, kunnen we proberen een rationele verklaring voor de vreemde situatie te vinden. Ook omdat het alternatief toch echt Matrix zou zijn, oftewel een simulatie. Dit merkwaardige fenomeen lijkt het resultaat te zijn van een vreemde interactie tussen Tessa's beweging tijdens de opname en de geavanceerde technologie van moderne smartphones, in het bijzonder de iPhone die voor de foto wordt gebruikt. Het is namelijk niet alleen de sensor die de kwaliteit bepaalt van een foto gemaakt met een smartphone, maar ook de bewerkingssoftware die in fracties van een seconde op de foto inwerkt.

De meest waarschijnlijke hypothese is daarom dat Tessa haar armen bewoog net toen de winkelmedewerkster de foto maakte. Op dat moment interpreteerde de beeldverwerkingssoftware het tafereel alsof er drie verschillende mensen waren gekleed in trouwjurken, en niet slechts één. Het resultaat was dat het de spiegel niet “zag” en de beste versies van elk “onderwerp” koos, en deze combineerde in de uiteindelijke opname.

Waarom weerkaatst de spiegel voorwerpen die er niet zouden moeten zijn

Aan de andere kant is het niet de eerste keer dat we getuige zijn van de illusies die worden gegenereerd door onze interacties met een spiegel. Veel posts op sociale media hebben laten zien hoe een spiegel objecten kan reflecteren die er niet zouden moeten zijn. Als je voor een spiegel naar beneden kijkt, kun je nog steeds je voeten zien, zelfs als de spiegel de vloer niet bereikt. Of misschien zie je meubels aan de zijkanten die de spiegel simpelweg niet zou moeten laten zien.

Als de verklaring in het geval van Tessa Coates echter ligt in de werking van een smartphonecamera, moeten we hier de natuurkunde in het spel brengen. De reden is eigenlijk heel simpel en betreft het vermogen van de spiegel om licht te reflecteren, in plaats van beelden. De lichtstralen komen van alle objecten in een omgeving, niet alleen die in ons gezichtsveld, en de hoek waaronder we naar de spiegel kijken doet de rest, waardoor we een vreemd maar volledig verklaarbaar beeld krijgen.

Advertisement