Stel koopt kunstwerk voor slechts 4 dollar, verkoopt het op een veiling voor 190.000 dollar, maar dan komt het slechte nieuws

Janine image
door Janine

05 December 2023

Stel koopt kunstwerk voor slechts 4 dollar, verkoopt het op een veiling voor 190.000 dollar, maar dan komt het slechte nieuws
Advertisement

Het verhaal van Tracy en Tom Donahue is een perfect voorbeeld van hoe geluk in zeer korte tijd en vooral zonder enige uitleg kan omslaan in moedeloosheid. Een schilderij dat voor slechts $4 was gekocht, bleek een zeldzaam werk van de schilder NC Wyeth en werd op een veiling verkocht voor $190.000. Tot het bittere moment waarop de koper besloot het bod in te trekken. Laten we eens kijken wat er gebeurd is.

Advertisement

Een verkoop op een veiling die te mooi was om waar te zijn

Een verkoop op een veiling die te mooi was om waar te zijn

NC Wyeth/Wikimedia Commons - Public Domain

Zoals ze later vertelde, was het kopen van dat schilderij voor slechts $4 voor Tracy Donahue hetzelfde als het winnen van de loterij. Het schilderij, gekocht in een kringloopwinkel, was in werkelijkheid een zeldzaam werk van Newell Convers Wyeth, een Amerikaanse schilder actief aan het begin van de twintigste eeuw. Tracy en haar man Tom besluiten vervolgens naar een veilinghuis te gaan en het schilderij met hoge verwachtingen te koop aan te bieden. De startprijs bedraagt ​​150 duizend dollar, een bedrag dat aan het einde van de veiling oploopt tot ruim 190 duizend dollar. De enige bieder wil dat schilderij echt hebben.

De persoon die het werk van NC Wyeth had gekocht, besluit zich echter terug te trekken, annuleert de verkoop en laat de Donahues achter met hun nu onhaalbare dromen. Het echtpaar had graag een reis willen maken en hun zoon in Duitsland willen opzoeken, en ook rustiger willen leven, maar dit was niet langer mogelijk.

Advertisement

Je terugtrekken van een veilingaankoop: kan dat?

Je terugtrekken van een veilingaankoop: kan dat?

Bonhams/Facebook

Wat er met Tracy en Tom Donahue gebeurde, zette veilinghuis Bonhams, waaraan het echtpaar de verkoop van het schilderij had toevertrouwd, in twijfel. Bovendien kwamen er verschillende kwesties aan de orde, zoals de mogelijkheid om zich terug te trekken uit een veilingaankoop. Hoewel er niet veel gevallen zijn, komt het zeer zelden voor. Een verkoop komt pas echt tot stand als er betaald is. Daarom proberen veilinghuizen hun kopers goed te kiezen.

Bonhams vereist bijvoorbeeld altijd registratie met een geldige creditcard of identiteitsbewijs met foto voordat biedingen worden toegestaan. Hoewel dit ook gebeurde bij de verkoop van het schilderij van NC Wyeth, zag de koper eenvoudigweg af van de koop. De man had 35 dagen de tijd om de betaling te verrichten, maar dat gebeurde niet. Geconfronteerd met verzoeken om opheldering van de Donahue's, zei Bonhams naar verluidt dat de koper had geweigerd voor het schilderij te betalen. Bovendien zou het niet mogelijk zijn geweest actie te ondernemen, aangezien hij in Australië woont en niet in Groot-Brittannië.

Wat gaan de eigenaren nu doen met het schilderij?

Wat gaan de eigenaren nu doen met het schilderij?

Press Bonhams

Ondanks het volgen van alle richtlijnen werden de Donahue's geconfronteerd met een koper die besloot niet te betalen voor het schilderij dat hij had gekocht. Nadat ze ontdekten dat hun droom niet langer werkelijkheid zou worden, had het koppel geen concrete alternatieven meer. Bovendien verhoogde het gebrek aan communicatie van Bonhams hun begrijpelijke frustratie. Naast de schade van de mislukte verkoop was er ook de situatie waarin ze hulpeloos waren.

Nu het schilderij van NC Wyeth weer in hun handen was, moesten de Donahue's beslissen over de toekomst van het werk. Natuurlijk heeft het veilinghuis een nieuw contract voorgesteld voor een nieuwe verkoop, dit keer privé, wat hen bij succes meer dan 130.000 dollar zou opleveren. Maar de Donahue's weigerden, ontevreden over de voorwaarden van het contract. Voorlopig hebben ze besloten het schilderij mee terug te nemen, zonder te weten wat ze ermee moeten doen. Zoals Tracy zelf opmerkte, is het schilderij momenteel $4 waard. Of weinig meer.

Advertisement