Waar komen zoekgeraakte pakketten terecht? En vooral: wat gebeurt er als ze niet worden opgeëist?

Janine image
door Janine

05 Juni 2024

Advertisement

Hoewel de moderne verzending (bijna) onfeilbaar is, is het zelfs vandaag de dag mogelijk dat een koerier een pakket kwijtraakt. Dit komt niet vaak voor, maar kan om verschillende redenen gebeuren en vooral in die periodes waarin er veel zendingen zijn. Waarom gaan pakketten verloren? En wat gebeurt er met pakketten die niemand bij de ontvanger heeft kunnen afleveren? Laten we er samen achter komen!

Advertisement

Waarom raken pakketjes zoek?

Verzendingen worden gevolgd vanaf het moment dat ze worden opgehaald door de koerier of de verzendservice. Door het gebruik van specifieke streepjescodes is het mogelijk om een pakket te volgen tot aan de levering, zelfs als het door verschillende landen en verschillende verzendfasen gaat. Maar waarom raken pakketten dan zoek? Daar zijn verschillende redenen voor:

  • Onjuiste informatie op het pakket. Het kan een verkeerd gespeld adres zijn, een verkeerd huisnummer, onvolledige informatie, maar het resultaat is hetzelfde. Het pakket kan niet worden afgeleverd en als de ontvanger niet op de hoogte kan worden gebracht, zal dat waarschijnlijk ook nooit gebeuren.
  • Menselijke fouten. Ook vandaag de dag speelt het personeel dat in de magazijnen van verzenddiensten werkt een belangrijke rol bij het controleren en sorteren van pakketten. Daarom is het mogelijk dat er menselijke fouten optreden die leiden tot het verlies van een pakket.
  • Fouten in geautomatiseerde systemen. Niet dat geautomatiseerde systemen anders zijn: ook zij kunnen fouten maken. Een etiket kan verwarrend zijn, informatie kan verkeerd geïnterpreteerd worden, enzovoort.

Vanuit een bepaald oogpunt kan pech ook een bijzonder belangrijke rol spelen. Misschien raakt bepaalde informatie beschadigd tijdens de verzending en kan de bestemming niet meer worden gelezen: het komt zelden voor, maar het kan gebeuren.

Advertisement

Waar belanden zoekgeraakte pakketten?

Freepik

Als de streepjescode op het pakket onleesbaar wordt, is het niet noodzakelijkerwijs zo dat het pakket niet kan worden afgeleverd: als de andere informatie aanwezig is, kan het nog steeds mogelijk zijn om de zending af te ronden of in ieder geval het pakket terug te sturen naar de afzender. Anders kan een pakket op de stapel met verloren pakketten belanden: moeilijk te identificeren, na verschillende claims van de verzender of ontvanger kan het mogelijk zijn om ze te lokaliseren. De tijden van levering zijn, zoals je misschien al hebt geraden, aanzienlijk langer.

Pakketten zonder leesbare bezorginformatie die niet worden opgeëist, worden niet weggegooid. Integendeel, na een door de verzenddienst vastgestelde periode kunnen ze worden geveild of verdeeld onder het personeel. Dit is een controversiële oplossing, maar het alternatief zou vernietiging zijn.

Het lot van verloren en niet-opgehaalde pakjes: het Italiaanse geval

Een bijzonder interessant geval betreft een postmagazijn in Italië, dat tot taak heeft pakketten op te slaan die onmogelijk kunnen worden geretourneerd. Dit labyrint bestaat uit vele geordende planken vol pakketjes die al een tijdje zoek zijn: medewerkers proberen de ontvangers te vinden en voltooien vervolgens de sorteerwerkzaamheden. Dit is echter niet altijd mogelijk: jaarlijks kunnen ongeveer 15.000 pakketten niet worden afgeleverd. Wat dan?

Ooit werden deze voorwerpen verbrand, maar de laatste jaren is er samen met het goede doel Caritas een project gestart. Pakketten die bestemd waren voor vernietiging worden in een circuit van hulp en solidariteit opgenomen, waardoor ook de verspilling wordt teruggedrongen. Kortom: dit zijn kwijtgeraakte pakketten, maar zeker niet verloren.

Advertisement