Technisch bewijs van dictatuur: deze zeldzame foto's tonen Hitler die zijn toespraken vol haat doorneemt - Curioctopus.nl
x
Technisch bewijs van dictatuur: deze…
12 hilarische afbeeldingen die alle negativiteit van 2020 perfect beschrijven 16 van de meest onbeschofte huurders die er zijn, die de huizen in slechte staat hebben gebracht

Technisch bewijs van dictatuur: deze zeldzame foto's tonen Hitler die zijn toespraken vol haat doorneemt

01 Januari 2021 • Door Janine
2.440
Advertisement

Wanneer we denken aan een figuur als die van Adolf Hitler, de bloeddorstige dictator die verantwoordelijk was voor raciale vervolging en de dood van miljoenen mensen, komen de beelden die we in geschiedenisboeken of misschien in een film uit die tijd hebben gezien onmiddellijk in ons op.

Statisch, serieus, in uniform en druk bezig haatdragende woorden en retoriek naar de menigte te schreeuwen: zo kennen we de Führer. Zijn motiverende toespraken waren immers fundamentele vereisten om de massa te overtuigen en consensus te bereiken, onmisbare elementen voor een man die koste wat het kost zijn racistische en antidemocratische ideeën moest verdedigen. Maar hoewel het moeilijk te geloven is, was Hitler ook een ijdel en onzeker persoon, enorm bezorgd over hoe hij er in het openbaar uit zou moeten zien. De minder bekende foto's die we je gaan laten zien, getuigen hiervan: foto’s die ronduit ongebruikelijk zijn, die de dictator laten zien die zijn toespraken repeteert, en die hij nooit bekend heeft willen maken.

via: Mirror

Woorden en gebaren: nog steeds, net als toen, zijn deze twee aspecten van menselijke communicatie fundamenteel om consensus te creëren, hoewel de samenleving waarin we leven veel “virtueler” is dan die van vroeger. En juist op de toespraken baseerde Hitler - en vele andere dictators - zijn propaganda, waarbij fotografie als een fundamenteel instrument werd gebruikt.

Bedenk dat, door de foto's, de Führer zou worden getoond in “menselijke” gedaante, als een gewone sterveling die een toespraak oefent om voor een menigte te houden. Een kant van deze man die duidelijk zichtbaar is op de foto's die in 1925 werden gemaakt door Heinrich Hoffmann, Hitlers persoonlijke fotograaf, die ze hem liet zien om zijn zelfvertrouwen te vergroten en hem gerust te stellen van de "kracht" van zijn poses.

Advertisement

Hoewel de Führer Hoffmann beval ze te vernietigen, deed de fotograaf dat niet, en vandaag kunnen we dus een ​​meer verborgen kant van deze dictator onthullen. Hitler oefende voor een spiegel, plande zijn beklimming en elk detail van zijn macht en de angstaanjagende wereld waarover hij idealiter droomde. Terwijl hij dit deed, was Hoffmann erbij, legde hem vast in poses waarin niemand gewend was hem te kennen.

Om deze reden wilde de dictator nooit weten dat hij van nature geen charismatische spreker was zoals hij wilde doen geloven. Hij had zelfs langdurige voorbereidingen nodig voor zijn openbare optredens, zoals deze interessante foto’s achter de schermen laten zien. Hoewel hij had gewild dat deze afbeeldingen nooit zouden worden gepubliceerd, onthulde Hoffmann ze uiteindelijk in zijn boek uit 1955.

"Zijn stem was als een schreeuw, zijn gebaren een soort pantomime, zijn gezicht vertrokken van woede en hij had schuim in zijn mondhoeken", schreef Daniel Binchy, de Ierse ambassadeur in Berlijn, aanwezig tijdens een van Hitlers openbare toespraken, en geef hem eens ongelijk. Binnen een paar jaar nadat deze foto's waren gemaakt, was zijn populariteit overweldigend, grotendeels dankzij propaganda.

Advertisement

Hoffmann portretteerde Hitler op honderdduizenden foto's en voedde de afschuwelijke machine die zijn partij was, terwijl het een van de droevigste pagina's in de geschiedenis markeerde. Helaas had niemand in die tijd de gelegenheid om deze persoon in zijn menselijke kant te zien, onzeker, berekenend, misschien in de wetenschap dat hij minder "almachtig" zou kunnen zijn dan eerder werd gedacht. Het enige dat overblijft vandaag, is om van dit alles iets te leren, in de hoop dat niemand ooit in de val van slechte mensen zal trappen die bereid zijn alles te doen om macht te verwerven.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt