Niet alleen alcohol: ontdek andere voedingsmiddelen en gewoonten waarmee je je lever kunt beschadigen

Janine image
door Janine

23 Mei 2021

Niet alleen alcohol: ontdek andere voedingsmiddelen en gewoonten waarmee je je lever kunt beschadigen
Advertisement

De lever is een van die organen in ons lichaam die in veel verschillende situaties een fundamentele rol spelen. Metabolisme, eiwitsynthese, verwijdering van giftige stoffen uit het bloed, spijsvertering: bij dergelijke taken is het niet moeilijk te begrijpen hoe belangrijk het is om ervoor te zorgen dat dit onderdeel van ons lichaam altijd in uitstekende gezondheid verkeert.

En het is net zo gemakkelijk, gezien de vele functies die het moet vervullen, dat de lever in de loop van de tijd wat schade kan oplopen, met een begin van bepaalde pathologieën of het aanhouden van verkeerde gewoonten. We hebben het niet alleen over voeding, maar ook over gedragingen die in die zin zeker niet helpen. Daarom hebben we besloten om je een kleine "gids" te geven, over voedsel en meer, om voor onze lever te zorgen.

via Healthline

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Een vrij veel voorkomende aandoening, en niet noodzakelijk een teken van een ernstige ziekte, is een vergrote lever. Een factor waarmee rekening moet worden gehouden en die bij de behandeling van deze aandoening moet worden veranderd, is ongetwijfeld het dieet.

Het behoeft geen betoog dat het eerste te elimineren element ook het element is dat het best bekend staat als de "vijand" van de lever: alcohol. Het is een van de belangrijkste oorzaken van leververgroting, evenals de verschillende problemen die dit orgaan kunnen treffen. Er zijn echter voedingsmiddelen die mogelijk minder in verband worden gebracht met leverproblemen, maar die we beter zouden kunnen beperken of helemaal elimineren. Laten we eens kijken welke.

Advertisement
mitchenall/Flickr

mitchenall/Flickr

  • Rood vlees. Rundvlees, gezouten vlees en al het vlees dat rijk is aan verzadigd vet, draagt ​​zeker niet bij aan het welzijn van onze "arme" lever, en dwingt hem tot een enorme klus als het gaat om het verwerken.
  • Gefrituurd voedsel. Misschien is het bijna voor de hand liggend om ze in deze lijst op te nemen, maar gefrituurd voedsel is geen vriend van de lever, vaak eten we het uit gulzigheid, of omdat we het vaak beschouwen als iets waaraan we ons af en toe kunnen overgeven. De reden is altijd te vinden in de hoge aanwezigheid van vetten.
  • Wit brood, rijst en pasta. Hoewel deze voedingsmiddelen een fundamentele rol spelen in veel diëten, is het belangrijk om ze onder controle te houden, vooral als ze bereid zijn met speciaal bewerkte meelsoorten. In deze gevallen kan de bloedsuikerspiegel het risico voor de lever vergroten, waar zich meer vet kan ophopen.
  • Snoep, koekjes, frisdranken en sappen met toegevoegde suikers. De reden voor de schadelijkheid voor de lever? Wederom suiker, en dus de ophoping van vet, zeker geen wondermiddel voor de lever.
Pxhere

Pxhere

De lijst kan eindeloos doorgaan, maar we hebben besloten om je enkele voorbeelden te geven met betrekking tot de meest voorkomende voedingsmiddelen waarmee we allemaal, in meer of mindere mate, te maken hebben. En het is onnodig te zeggen dat het beperken ervan ook het lichaamsgewicht ten goede kan komen. Naast voedsel moeten we echter onthouden dat het, om de lever goed te doen, ook nodig is om in te grijpen op sommige gewoonten waaraan we vaak weinig belang hechten.

  • Fysieke activiteit. Het is niet voldoende om in te grijpen op wat we eten en ons dieet strikt te controleren: om te voorkomen dat de lever lijdt, is het noodzakelijk om ervoor te zorgen dat we regelmatig en constant lichamelijk actief zijn. Hoewel het in veel gevallen moeilijk kan zijn door tijdgebrek of gewoon uit luiheid, weet dan dat elke dag minstens 30 minuten aërobe activiteit een echt wondermiddel is.
  • Pas op voor de medicijnen die je gebruikt. Zonder afbreuk te doen aan de noodzaak om medicijnen te gebruiken wanneer onze arts ze voorschrijft voor bepaalde pathologieën, is het belangrijk om eraan te denken ze niet te misbruiken of ze op een "doe-het-zelf" manier te gebruiken. Dit kan niet alleen riskant zijn in bepaalde contexten, maar het kan ook de reeds aanwezige problemen en aanleg verstoren. De lever, die een orgaan is dat verantwoordelijk is voor het filteren van de stoffen die we innemen, kan ook worden aangetast door bepaalde medicijnen die worden ingenomen. Een voorbeeld? De bekende paracetamol, een zeer wijdverbreid pijnstillend en koortswerend middel: het gebruik ervan, zo niet strikt noodzakelijk, kan problematisch zijn voor onze lever. In combinatie met alcohol zullen we onze klier dus aan een echte super-onderneming onderwerpen.

Pixabay - Not the actual photo

Pixabay - Not the actual photo

Kortom: gezien het belang van dit orgaan, is het belangrijk om er rekening mee te houden dat er een reeks gewoonten, voedingsmiddelen of medicijnen is die het onder stress kunnen brengen, waardoor we dienovereenkomstig moeten handelen.

Zoals altijd herinneren we je eraan dat dit artikel een puur illustratief doel heeft en dat het voor elke pathologie, twijfel of advies altijd goed is om contact op te nemen met een specialist of je arts.

Advertisement