Australië wordt overvallen door tienduizenden muizen: "een ongekende bijbelse plaag" - Curioctopus.nl
x
Australië wordt overvallen door tienduizenden…
Hij haalt de stekker uit de koelkast om zijn mobiele telefoon op te laden: 1.000 doses anti-Covid-vaccin vernietigd Student van school gestuurd vanwege het dragen van een rok: docenten kleden zich uit protest net als hem

Australië wordt overvallen door tienduizenden muizen: "een ongekende bijbelse plaag"

06 Juni 2021 • Door Janine
1.356
Advertisement

Niet iedereen houdt van muizen; integendeel, weinig mensen waarderen knaagdieren: de meesten zijn bang voor ze of tolereren ze nauwelijks. Hoewel ze klein en schijnbaar ongevaarlijk zijn, is het niet altijd gemakkelijk om met deze wezens samen te leven, vooral niet als tienduizenden muizen de straten van een land binnendringen. Dit is het geval in Australië, dat een echte nachtmerrie doormaakt: een indrukwekkend aantal muizen valt het oostelijke deel van het land aan, vernietigt gewassen en komt steeds dichter bij de bevolkingscentra.

via: nbcnews

De beelden en video's van dit fenomeen gaan de wereld rond: maar wat is de reden voor deze invasie, gedefinieerd als "een ongekende bijbelse plaag"? Het lijkt erop dat de oorzaak van dit fenomeen de klimaatverandering is: het is waar dat knaagdieren veel voorkomende dieren zijn, maar door branden en overstromingen zijn hun roofdieren geleidelijk verdwenen, met een consequente en exponentiële proliferatie. De bijzonder vochtige omgeving is namelijk het ideale leefgebied voor knaagdieren. Bovendien is de voortplantingscyclus van muizen extreem snel: ze kunnen elke 19-21 dagen zes tot tien jongen baren. En direct na de bevalling kunnen vrouwtjes meteen weer zwanger worden: het is een echte plaag.

De economische schade is zorgwekkend, ook al is het niet mogelijk om een ​​bepaalde schatting van de schade te maken: er is hoe dan ook sprake van een verlies van rond de 100 miljoen Australische dollars. Plattelandsbewoners tussen New South Wales en Queensland zijn niet alleen bang maar ook bezorgd over een situatie die al maanden aan de gang is en die erger lijkt te worden: muizen vallen boerderijen binnen op zoek naar voedsel, verslinden de tarwe, gerst en koolzaad, ze komen de huizen binnen en benaderen de mens. Ze vormen niet alleen een bedreiging voor de landbouw, maar ook voor de volksgezondheid. Maar dat is nog niet alles: deze "proliferatie" van muizen maakt plaats voor een andere gevaarlijke invasie: die van slangen, in het bijzonder de oosterse bruine slang: een giftige soort, wiens winterslaap is "geblokkeerd" vanwege de invasie van hun prooi. De regering komt in actie door maatregelen te nemen in de hoop deze "bijbelse plaag" te stoppen, of in ieder geval te vertragen.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt