5 tekenen dat kinderen meer genegenheid en aandacht nodig hebben - Curioctopus.nl
x
5 tekenen dat kinderen meer genegenheid…
15 keer waarin de schaduwen een onverwacht verhaal vertelden dat anders was dan de werkelijkheid

5 tekenen dat kinderen meer genegenheid en aandacht nodig hebben

23 Juni 2021 • Door Janine
1.139
Advertisement

De genegenheid van ouders is essentieel voor kinderen en hun ontwikkeling, met gevolgen ook voor de toekomst. Genegenheid ontvangen betekent voor een jongen of meisje een groter gevoel van eigenwaarde, betere academische prestaties en minder psychologische gedragsproblemen. En zeker voor een ouder is het iets natuurlijks om genegenheid en liefde voor hun kinderen te tonen, zelfs als we door werk en verplichtingen te vaak de sterke signalen die de kinderen ons geven niet opmerken: misschien is de genegenheid die we tonen niet genoeg, of we laten het niet zien zoals de kinderen zouden willen. De Amerikaanse schrijver Robert Braul schreef dat “het probleem met leren ouders te zijn, is dat kinderen de leraren zijn”. En juist uit het gedrag van de kinderen kunnen we afleiden of er iets aan de hand is. Wat zijn deze tekenen die ons zouden moeten doen nadenken?

1) Ze hebben geen controle over hun emoties

Kinderen leren hun emoties te beheersen door de liefde en de relaties die ze hebben met de mensen om hen heen. Als affectie ontbreekt, kan het kind daarom moeite hebben met het herkennen en beheersen van zijn emoties en kan het moeite hebben zich in sociale contexten te gedragen. Daarom, als kinderen de neiging hebben hun emoties te onderdrukken of, integendeel, ze op een bijna overdreven manier te uiten, is dit een signaal dat aangeeft dat ze misschien meer genegenheid nodig hebben.

2) Ze ontwikkelen de angst voor verlating

Als de ouders gaan werken of als het kind naar school gaat, neemt huilen het over: huilen ingegeven door de angst om in de steek gelaten te worden. Waarom zouden kinderen bang moeten zijn dat hun ouders hen in de steek laten? Een reden kan zijn dat ze zich niet geliefd en gewaardeerd voelen. Dit gevoel van onbehagen zal in de toekomst ook hun gevoel van eigenwaarde aantasten.

3) Ze proberen de aandacht te trekken

Ze kunnen op veel manieren aandacht zoeken: huilen, schreeuwen, je activiteiten onderbreken, weigeren te eten. Al deze acties, die verkeerd kunnen worden opgevat als grillen, kunnen ook een rechtvaardiging zijn van een behoefte aan genegenheid.

4) Ze voelen zich verdrietig en onzeker

Als een kind de neiging heeft zichzelf te isoleren, verdrietig is, niet lacht, geen enthousiasme heeft en geen zin heeft om iets te doen en te spelen, kunnen de oorzaken talrijk zijn: het kan een voorbijgaande malaise zijn, misschien veroorzaakt door factoren buiten het gezin, maar als de situatie lang aanhoudt, kan het zijn dat het kind meer aandacht nodig heeft.

5) Er is een verslechtering van hun academische of sportprestaties

Als er iets mis is met het kind, is de kans groot dat zijn school- of sportprestaties drastisch teruglopen. Ze doen het waarschijnlijk niet uit verdriet: ze hebben het idee dat de ouders niet geïnteresseerd zijn in hun activiteiten en daarom zijn ze zelf niet gemotiveerd om resultaten te behalen.

Het proberen te observeren en analyseren van ons gedrag, als ouders, is belangrijk om het kind te helpen en zijn gedrag te kunnen veranderen. Besteed aandacht aan acties en stemmingen, en vraag jezelf af of je uitingen van genegenheid constant en rustgevend zijn geweest of dat je kind een beetje extra liefde nodig heeft. Omdat de liefde van ouders voor hun kinderen onvoorwaardelijk is, maar luisteren naar hun kinderen en hun behoeften is de eerste stap om een ​​gezonde relatie met hen op te bouwen en hen te helpen zich te ontwikkelen.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt