7 weinig bekende uitvindingen van Nikola Tesla die de basis vormen van technologieën die we vandaag elke dag gebruiken

Janine image
door Janine

22 Juni 2021

7 weinig bekende uitvindingen van Nikola Tesla die de basis vormen van technologieën die we vandaag elke dag gebruiken
Advertisement

De geschiedenis heeft bewezen dat een van de grootste wetenschappers op wetenschappelijk gebied gelijk heeft, zij het tientallen jaren te laat. Het is geen toeval dat vandaag een van de vooruitstrevende autofabrikanten de naam Nikola Tesla draagt. Een van de beroemdste afbeeldingen toont deze grote wetenschapper omringd door bliksem, paarse ontladingen, maar wat voor de onervaren ogen misschien de eigenaardigheden van een ingenieur lijken, waren de fundamenten van de toekomst. De meesten zullen de ontdekking van de elektrische wisselstroom toeschrijven aan Tesla, maar zijn studies gingen veel verder en onderzochten praktisch de meest geavanceerde technologieën die we vandaag hebben: bijna een eeuw vooruit.

Hier is een niet-uitputtende lijst van Nikola Tesla's uitvindingen tegen zijn 272 patenten in 25 landen, met alleen al 112 patenten in de Verenigde Staten.

Advertisement

Teslaspoel

Teslaspoel

OneTesla/Wikimedia

Kun je je de verbazing voorstellen om in een kamer ontladingen te creëren die erg lijken op die van bliksem in de atmosfeer? Dat is wat Tesla deed toen hij zijn spoel uitvond. Vergeleken met traditionele spoelen, waarvan de versterking wordt beperkt door het aantal windingen, heeft die van Tesla de mogelijkheid om een ​​veel grotere spanningsversterking te verkrijgen. Met dit type apparaat kun je elektrische energie zonder kabels naar de omgeving overbrengen.

Advertisement

Inductiemotor

Inductiemotor

Ctac/Wikimedia

Een van zijn belangrijkste uitvindingen is de inductiemotor. Aanvankelijk ontwikkelde hij alleen het concept van wat ook wel een asynchrone motor wordt genoemd, maar in 1883 bouwde hij een prototype waarmee hij de eerste waterkrachtcentrale in de Niagara Watervallen kon ontwerpen.

Het is niet verrassend dat de door Nikola Tesla uitgevonden inductiemotor de basis vormt van de werking van de Tesla-auto's van Elon Musk.

Radiobediening

Radiobediening

Wikimedia

In 1898 verbaasde Tesla het publiek in de tuinen van Madison Square met een met afstandsbediening bestuurde boot. Tesla beweerde zelf dat deze demonstratie zoveel verbazing wekte als geen enkele andere uitvinding van hem eerder heeft gedaan.

De anekdote vertelt dat Tesla de menigte in de maling nam en mensen vertelde dat ze de bewegingen van een boot konden besturen door simpelweg commando's te schreeuwen. Dus terwijl mensen verwoed "Rechts!", "Links!", "Stop!" riepen, merkte niemand dat hij het in werkelijkheid was die het bestuurde met een afstandsbediening. Toentertijd kon niemand denken om een ​​object op afstand te besturen, terwijl we het vandaag als vanzelfsprekend beschouwen: we zetten de tv aan, openen een poort, zetten de airconditioner aan...

Zenderversterking

Zenderversterking

Wikimedia

Van 1899 tot 1900 maakte Tesla een grotere versie van zijn spoel, die hij een zenderversterking noemde. De enorme spoel had een diameter van 15,5 meter en kon een vermogen van 12 miljoen volt bereiken. Deze uitvinding diende Tesla ook om een ​​draadloze transmissie van elektriciteit te bereiken: met deze nieuwe versie van de spoel kon de uitvinder in feite drie gloeilampen op 30 meter afstand verlichten.

Hydro-elektrische energie

Hydro-elektrische energie

pixabay

De bouw van een waterkrachtcentrale in de Niagara Watervallen betekende officieel de overwinning van wisselstroom, bedacht door Tesla zelf, op gelijkstroom, zowel voor huishoudelijk als industrieel gebruik. De geschiedenis heeft bewezen dat de wetenschapper die zijn hele leven aan het concept van wisselstroom heeft gewerkt, gelijk heeft, ook openlijk strijdend met andere illustere wetenschappers, zoals Thomas Edison.

Wisselstroom maakte de overdracht van elektrische stroom mogelijk over afstanden tot honderden kilometers, en is het concept dat Tesla in staat stelde de eerste wisselstroom waterkrachtcentrale bij de Niagara Watervallen te ontwerpen.

Advertisement

Lichtgevende lampen

Lichtgevende lampen

Prof. Feynman/Twitter

In een wereld die bijna volledig door gloeilampen werd verlicht, presenteerde Tesla een ander type lamp met een veel hoger rendement. De lichtgevende lampen zijn in feite de voorouders van moderne neonlampen, die worden gebruikt voor reclameborden - en meer. Luminescerende lampen bevatten bijvoorbeeld een edelgas, neon of argon en een klein deel kwik. Wanneer de stroom in de lamp vloeit, produceert het edelgas een ultraviolette straling die het fluorescerende materiaal dat de binnenwanden van de lamp bedekt, onder druk zet en licht produceert.

Teslaturbine

Teslaturbine

Ivar van Wooning/Wikimedia

In tegenstelling tot wat men zou denken, is de turbine van Tesla een turbine zonder wieken. Juist dit aspect maakt hem innovatief en tevens het meest compacte en eenvoudige turbinemodel dat er bestaat, zoals Tesla zelf zei. De turbine bestaat uit drie delen, met parallelle schijven die samengeperst zijn, een centrale as en een vloeistof. Door gebruik te maken van een natuurkundig principe kan de turbine energie opwekken; in het bijzonder stelde Tesla voor om de principes van zijn turbine toe te passen op de exploitatie van geothermische energie.

Nikola Tesla's leven bestond uit grote ontdekkingen en grote teleurstellingen: in zijn tijd geloofde niemand in zijn patenten, ondanks zijn demonstraties. Eén stap verwijderd van de Nobelprijs, kon hij deze niet in handen houden vanwege spanningen met zijn grote rivaal, Thomas Edison, die zijn wisselstroom denigreerde ten gunste van gelijkstroom. Tegenwoordig bestaat er echter geen twijfel meer over de visionaire grootsheid van Nikola Tesla.

Advertisement