"Er zit geen spoor van tonijn in een broodje tonijn": laboratorium analyseert de producten van een fastfoodketen

Janine image
door Janine

26 Juni 2021

"Er zit geen spoor van tonijn in een broodje tonijn": laboratorium analyseert de producten van een fastfoodketen
Advertisement

Het is een bekend feit dat de kwaliteit van het voedsel van fastfoodketens niet de beste is: bij het bestellen van een broodje verwachten we zeker geen eerste keus ingrediënten, maar we verwachten wel dat het genoemde ingrediënt aanwezig is - zij het tot een minimum. Als we een broodje tonijn bestellen, verwachten we tonijn op het broodje. Wat als dit niet het geval is? Twee Californische universiteitsstudentes hebben een bekende Amerikaanse fastfoodketen, Subway, aangeklaagd omdat ze beweren dat er geen spoor van tonijn in de broodjes tonijn zit. Volgens hen wordt de salade in feite gemaakt met een mengsel van ingrediënten die niet afkomstig zijn van tonijn, maar die met elkaar zijn gemengd om het aspect na te bootsen.

via nypost

Advertisement
Kentaro Toma Unsplash

Kentaro Toma Unsplash

Er ontstond een heus debat na de rechtszaak van twee universiteitsstudentes: zit er echt tonijn in het broodje tonijn van Subway? Sommige mensen zeiden van wel en de fastfoodketen ook: zij beweren dat er tonijn in hun broodje tonijn zit. Een vertegenwoordiger zei: "De smaak en kwaliteit van onze tonijn maken het een van de meest populaire producten van Subway en deze ongefundeerde beschuldigingen dreigen schade toe te brengen aan onze gelieerde ondernemingen, eigenaren van kleine bedrijven die onvermoeibaar werken om de hoge normen te handhaven die Subway voor al zijn producten stelt, inclusief tonijn".

Advertisement
Inside Edition/Youtube

Inside Edition/Youtube

Subway reageerde vervolgens op de beschuldiging door korting aan te bieden op het broodje tonijn en te zeggen: "Onze tonijnsalade is 100% tonijn (echte wilde tonijn) gemengd met mayonaise." Na dit debat besloten velen om de producten in een laboratorium te laten analyseren: Inside Edition deed een test met broodjes die afkomstig waren van 3 verschillende locaties in New York en de test bevestigde dat er tonijn in de salade zit. Van daaruit besloot de New York Times ook een eigen test te doen, en deze keer werd de tonijn gekocht op drie locaties in Los Angeles. Na het verzamelen van de broodjes, bevroor een verslaggever de tonijn en stuurde het naar een laboratorium waar het werd getest. Een maand later werden de resultaten van de DNA-analyses opgestuurd.

Er werd geen enkel DNA-spoor gevonden en dit leidt tot twee conclusies: "Ofwel de tonijn was zo zwaar bewerkt dat het niet mogelijk was voor identificatie, of er zit absoluut geen tonijn in”. De resultaten gaven de meisjes dus gedeeltelijk gelijk. De test kon de aanwezigheid van de tonijn niet bevestigen, maar er kan niet met extreme zekerheid worden gesteld dat het ingrediënt niet aanwezig is. Subway verdedigt zich dan ook tegen de beschuldigingen, maar hoe komt het dat de resultaten met de voorgestelde broodjes in Californië anders zijn dan de resultaten van de sandwiches in New York? Is er een ander mengsel?

Advertisement