Vrouw redt haar man van een hartaanval door "Stayin 'Alive" van de Bee Gees te zingen

Janine image
door Janine

03 Juli 2021

Vrouw redt haar man van een hartaanval door "Stayin 'Alive" van de Bee Gees te zingen
Advertisement

Er zijn situaties waarin niemand van ons zich ooit zou willen bevinden, deels omdat ze riskant zijn, deels omdat ze angst en paniek veroorzaken en de noodzaak om snel te redeneren en te handelen om te proberen de dingen te redden. De vrouw uit Pearland, Texas, die op een heel speciale manier haar man hielp redden die een hartaanval kreeg, weet er alles van en haalde de krantenkoppen.

Wist je dat er liedjes zijn die bijzonder geschikt zijn voor het uitvoeren van een noodmanoeuvre zoals een hartmassage? Dit werd verklaard in een onderzoek uit 2008 uitgevoerd door de Universiteit van Illinois. Het beste nummer lijkt "Stayin’ alive" van de Bee Gees te zijn, een historische hit uit 1977, bekend over de hele wereld. Welnu: op basis van deze veronderstelling begon de Texaanse vrouw in kwestie op die wanhopige momenten te zingen.

via ABC 13

Advertisement
Pixabay - Not the actual photo

Pixabay - Not the actual photo

Het paar had ongeveer 3 km gerend, toen Quan Collins, de echtgenoot van Ganesa, plotseling op de grond viel, met zijn gezicht naar voren. "Ik was aan het stretchen - zei Collins - en hij belandde op de grond". Instinctief, zich realiserend dat er iets ernstigs aan de hand was, belde de vrouw 911 en de telefoniste aan de andere kant van de telefoon vertelde haar dat haar man waarschijnlijk een hartaanval had.

Advertisement
John/Flickr

John/Flickr

Volgens zijn vrouw was het niet de eerste keer dat Quan hartproblemen had, maar het was nooit ernstig. Telefonisch geholpen door 911, begon Ganesa borstcompressies uit te voeren op haar man, en het was op dat zeer verhitte moment dat ze zich Stayin’ alive en zijn “therapeutische” eigenschappen herinnerde in het geval van hartproblemen.

Ganesa Collins - ABC13

Ganesa Collins - ABC13

Ze begon het te zingen, zich bewust van het feit dat het lied, met zijn tijd van ritme van 103 slagen per minuut, de perfecte cadans heeft om de compressies te markeren, aangezien de reddingspraktijken ongeveer 100 elke 60 seconden aanbevelen. "Ik voerde reanimatie uit en tegelijkertijd hielp ik mezelf door te zingen", zei Ganesa.

Tot er een politieagent ter plaatse kwam om haar te assisteren bij de manoeuvre. Kort daarna werd Quan met spoed naar het ziekenhuis gebracht, waar hij geopereerd werd aan een dubbele bypass. Hij was gered, en nu gaat het veel beter, mede dankzij wat zijn vrouw Ganesa deed.

ABC13

ABC13

"Een goed uitgevoerde cardiopulmonale reanimatie kan de overlevingskans van een hartstilstand verdrievoudigen, maar veel mensen aarzelen om in te grijpen omdat ze zich niet zeker voelen", aldus de onderzoekers van de Universiteit van Illinois die de interessante studie publiceerden. De man van Ganesa kan immers vertellen over zijn slechte ervaring, juist vanwege het juiste ritme dat de vrouw heeft aangenomen.

"Stayin' alive, naast het hebben van het juiste ritme, heeft ook een zeer krachtige betekenis wanneer je iemands leven probeert te redden", zeiden de onderzoekers opnieuw, en in feite konden we het in die zin alleen maar eens zijn, denkend aan het lied. In de hoop het nooit te hoeven zingen in situaties zoals die van Quan en Ganesa, is het toch nuttig om te weten hoe belangrijk het is!

Advertisement