Deze grotten in Slovenië herbergen een "ondergrondse Grand Canyon" die eruitziet als iets dat rechtstreeks uit een fantasy film komt - Curioctopus.nl
x
Deze grotten in Slovenië herbergen…
Geen wielnaven en geen spaken: jongen past zijn fiets aan en transformeert hem in een futuristisch ogend voertuig Japan: de overheid beveelt bedrijven een 4-daagse werkweek aan

Deze grotten in Slovenië herbergen een "ondergrondse Grand Canyon" die eruitziet als iets dat rechtstreeks uit een fantasy film komt

30 Juni 2021 • Door Janine
1.743
Advertisement

Er zijn plaatsen op onze planeet die we even verrassend als onzichtbaar kunnen definiëren. In feite is de natuur zo'n grote container van wonderen dat we ons vaak niet eens realiseren hoe oneindig ze kunnen zijn, en misschien slechts een stap van ons verwijderd.

In het geval van de betoverende grotten waarover we je gaan vertellen, concentreert de verbazing zich in plaats daarvan... onder ons. Ja, want in Slovenië zijn er ongelooflijke ondergrondse formaties die worden gedefinieerd als de meest monumentale ter wereld. Het zijn de grotten van Skocjan, echte "ondergrondse grand canyons", perfecte decors voor een film in fantasy-stijl.


We overdrijven niet: kijk maar naar de beelden van deze ondergrondse wonderen, Werelderfgoed van de Unesco, om te beseffen dat in Skocjan Moeder Natuur zichzelf echt heeft overtroffen. Dit kalkstenen grottenstelsel, gelegen aan het Karst, ongeveer 15 km van de grens met Italië, is ronduit monumentaal.

De enorme kloof die het vormt, herbergt aan de onderkant de ondergrondse loop van de rivier Reka, die op zijn beurt verantwoordelijk is voor de ongelooflijke canyon. En als, als je aan dit woord denkt, onmiddellijk de immense en diepe kloven van de Verenigde Staten in je opkomen, is het concept hier vergelijkbaar, zeker, maar dan onder de grond.

Advertisement

Het is werkelijk ongelooflijk om deze formaties te observeren, fascinerend en verontrustend tegelijk, als we kijken naar de diepten die ze bereiken en de wonderen die ze herbergen. Kleine kloof, grote kloof, grot van de stilte, de prehistorische grot, Michelangelo-grot: hun namen doen je al zin krijgen om erheen te gaan en te verkennen, nietwaar? Kalksteenbaden, terrassen van travertijn en natuurlijk gigantische stalagmieten vormen het decor voor deze betoverende omgeving, die ook de thuisbasis is van een opmerkelijke verscheidenheid aan organismen die nog nooit het zonlicht hebben gezien.

We hebben het over wezens die "verscholen" leven in de diepten van deze prachtige grotten, zoals vissen, vleermuizen en de Proteus anguinus, een amfibie die door de lokale bevolking ook bekend staat als "menselijke vis", vanwege de roze kleur van zijn huid en de gelijkenis met een embryo. Maar deze grotten hebben door de jaren heen niet alleen dieren gehuisvest.

Volgens wat archeologen hebben geverifieerd, al in 3000 voor Christus, was hier een menselijke aanwezigheid. In een van de grotten werd zelfs een begraafplaats gevonden, compleet met overblijfselen en grafvoorwerpen.

Advertisement

De grotten van Skocjan, ontdekt in 1823 en zo'n 20 jaar later voor het publiek geopend, waren al in de 2e eeuw na Christus bekend tussen realiteit en legendes, waarbij het schijnt dat zelfs een drakenhol werd gevonden. Wie weet, hangend aan de duizelingwekkende brug gebouwd aan de kant van een kloof van meer dan 140 meter hoog, zal iemand die naar beneden tuurt, het ooit kunnen zien. Wat zeker is, is dat de verkenning van deze geologische wonderen tot op de dag van vandaag niet stopt en ons nog steeds veel verbazing kan bezorgen.

Heb je zin om het te bezoeken?

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt