Fotograaf spot een eend gevolgd door maar liefst 76 eendenkuikens, een echte supermoeder

door Skip

02 Augustus 2021

Fotograaf spot een eend gevolgd door maar liefst 76 eendenkuikens, een echte supermoeder
Advertisement

Bepaalde beelden kunnen beter dan duizend woorden, bijzondere verhalen vertellen, momenten en gebeurtenissen verankeren in de tijd die echt waanzinnig zijn. Misschien is het daarom wel dat ze viraal gaan nadat ze zijn gedeeld, gaan ze de wereld over en iemand blij is en tevreden omdat diegene het kon, het idee en het geluk had de beelden te maken.

Brent Cizek is een natuurfotograaf die hier wel over mee kan praten. In Minnesota maakte hij een tafereel mee van het soort dat je niet kunt vergeten. Hij was van plan om momenten van dierenleven vast te leggen op de meren in Minnesota. We kunnen wel stellen dat dit hem honderd procent is gelukt gezien de foto's die hij gemaakt heeft. Wat is daar dan op te zien? Om een eend "supermoeder" te noemen doe je haar misschien echt wat tekort mee, gedurende een echt memorabel alledaags moment wordt ze netjes gevolgd door meer dan 70 eendenkuikens strak in formatie en gelid!

via Brent Cizek/Twitter

Advertisement
Brent Cizek/Twitter

Brent Cizek/Twitter

Brent ging varen aan boord van zijn kleine bootje het Bemidji-meer rond in Noord Michigan. "Het leek geen goed idee die dag, er stond veel wind, de golven lieten mijn boot alle kanten op deinen" zegt Cizek. Desondanks hield hij vol en ging verder. Achteraf bekeken heeft hij daar maar goed aan gedaan.

Toen hij een oever van het meer naderde zag hij een tafereel dat zijn aandacht trok. Het leek wel een soort "vogelvergadering" als we uitgaan van hetgene dat hij had verteld. Hij kwam nog wat dichterbij en kon toen goed de situatie zien.

Advertisement

Brent Cizek/Twitter

Het gaat hier echt om een volgroeide eend, een grote zaagbek (Mergus merganser) om precies te zijn met in haar kielzog haar kroost. Zo gezegd klinkt het alsof het een tafereel leek als zovelen, maar Cizek had al snel door dat dit niet het geval was.

"Hoe dichterbij ik kwam, des te sneller klopte mijn hart want ik had nog nooit eerder zoiets gezien" voegt Cizek toe. Nadat hij begon met het tellen viel hem echt iets buitengewoons op, namelijk hoeveel het er waren!

Brent Cizek/Twitter

Brent Cizek/Twitter

De kleine eendjes volgden elkaar de een na de ander op het waren er vele tientallen en tenslotte viel de teller stil bij 76. De kuikens volgende mamma eend allemaal netjes in gelid, ordelijk en geformeerd.  Dit soort situaties kunnen zich voordoen in de natuur, waar je dan eenden ziet die kuikens van andere eenden onder hun hoede nemen, alsof het "kindermeisjes" betreft.

Brent Cizek vond het mega spannend wat hij allemaal had gezien en hij deelde zijn foto's, wat een enorm gevolg kreeg op internet en hem wereldfaam opleverde. En na die onvergetelijke ervaring is Cizek het Bemidji-meer op blijven gaan om eenden te kijken. Het is wel duidelijk dat deze eend echt een exemplarisch kindermeisje/moeder is!  

Advertisement