Bouwvakkers graven een put uit in de tuin van een man en ontdekken saffieren van 100 miljoen dollar

door Skip

03 Augustus 2021

Bouwvakkers graven een put uit in de tuin van een man en ontdekken saffieren van 100 miljoen dollar
Advertisement

Hoeveel mensen dromen er wel niet van een schat aan te treffen terwijl ze aan het graven zijn in hun tuin? Naar schatting zijn er nagenoeg een onbeperkt aantal schatten dat onder grond en op de zeebodem ligt. Met onder meer gouden munten, historische vondsten van grote waarde en kostbare stenen is het misschien wel de moeite waard om de wet van grote aantallen te volgen en dan maar een expeditie te organiseren om op zoek te gaan naar onontdekte schatten. Maar toch waren er in hartje Sri Lanka zes gelukkige bouwarbeiders die ook zonder grote plannen maken een schat vonden ter waarde van acht nullen... 

via bbc.com

Advertisement
MR GAMAGE / BBC

MR GAMAGE / BBC

Dat lees je goed. Tijdens het uitgraven van een put in de achtertuin van een edelsteenhandelaar uit Ratnapura (bekend om zijn edelstenen) stuitten bouwvakkers op een soort steen. Ze waarschuwden meteen de heer des huizes toen hen deze onregelmatigheid in de bodem opviel. Het toeval wil dat deze man van beroep al drie generaties lang een geslepen edelsteenverkoper is.

Het nieuws verspreidde zich snel en kwam zelfs op de grote journaals van tv-zenders in de wereld. De BBC kwam af op het verhaal en interviewde de heren die toen tijdens de vondst ter plaatse waren. Er werd goed opgelet: "Degene die de put aan het graven was waarschuwde ons over enkele edelstenen. Later stuitten we op dit enorme exemplaar" zei Gamage tegen de BBC, die zijn volledige naam niet wilde geven. Hij zegt verder tegen de BCC dat het langer dan een jaar heeft gekost om te werken aan de "cluster" van 1.124 pond, de steen te analayseren en te certicificeren.

Terwijl hij bezig was met het schoonmaken van de steen merkte de man op dat gaandeweg kleine saffierfragmenten van uitstekende kwaliteit loskwamen. Een gebeurtenis die zich niet vaak voordat tijdens het werken met mineralen en de mazzelende handelaar wist heel goed hoe belangrijk deze aanwijzing was, namelijk dat deze stenen een astronomische waarde konden hebben

Advertisement
Not the actual photo - Montanabw / Wikipedia

Not the actual photo - Montanabw / Wikipedia

De cluster van ruim 99 centimeter lang en 71 centimeter breed krijgt van de voornaamde Engelstalige krant in Sri Lanka The Nation de naam "Serendipity Sapphire". Verder vermeldt de BBC dat de experts na zorgvuldig onderzoeken het unaniem erover eens zijn dat de waarde wel 100 miljoen kan zijn.

"Ik heb nog nooit zo'n groot exemplaar gezien" zei vermaard gemmoloog Gamini Zoysa tegen de BBC. Volgens hem zou de steen mogelijk meer dan 400 miljoen jaar geleden zijn ontstaan.

Sri Lanka is overigens altijd al bekend geweest om het feit dat er kostbare edelstenen gevonden worden. Er zijn voorheen veel grote saffieren gevonden in het land. Een van de belangrijkste is zoals je weet de "Blue Belle of Asia" een saffier van 392 karaat die in 2014 de veiling verliet voor 17,5 miljoen dollar en de "Star of India" een stersaffier van 563 karaat. Deze staat tentoongesteld in het Natuurhistorisch museum in New York. Het is dus niet alleen een belangrijke vondst voor Gamage, maar ook voor de geschiedenis van Sri Lanka.

Advertisement